Συναγερμός για ιλαρά στην Ελλάδα: Εκατοντάδες κρούσματα μέσα σε μια βδομάδα

Συναγερμός για την έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα, αφού τα κρούσματα έχουν αγγίξει τα 1.829, με τα 138 περιστατικά να καταγράφονται μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στη Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό στις ηλικίες των 25 – 44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είτε ήταν ανεμβολίαστοι είτε ατελώς εμβολιασμένοι.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση κι άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενός βρέφους Ρομά 11 μηνών, ενός ανεμβολίαστου 17χρονου Ρομά και μιας 35χρονης γυναίκας που είχε κάνει τη μία δόση του εμβολίου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τον εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Πηγή : cnn.gr