Συμμετοχή του Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκειακών τάξεων Τρικάλων σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus +

Ακόμη μία εμπειρία για τους μαθητές τους Εσπερινού Γυμνασίου & Λυκειακών τάξεων Τρικάλων που αυτή τη φορά ταξίδεψαν στην Ισπανία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA2 “Healthy living and Equal Opportunities through Sport” από 21 έως  27 Απριλίου. Δύο εκπαιδευτικοί και τέσσερις  μαθητές του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν από το Γυμνάσιο της Batea, μιας μικρής πόλης στην Νοτιοανατολική Ισπανία.

Οι μαθητές μας μαζί με τους εταίρους μας από την Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ιταλία και Λετονία εργάστηκαν, αντήλλαξαν καλές πρακτικές, έψαξαν για λύσεις σε κοινά προβλήματα έχοντας ως σκοπό την πραγματοποίηση των στόχων του προγράμματος που αφορούν στην άσκηση και στην υγιεινή ζωή, στην καταπολέμηση των εξαρτήσεων απ όπου κι αν αυτές  προέρχονται, ιδίως όμως σύμφωνα με το θέμα της φετινής χρονιάς στο σεβασμό των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.

Το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων και της διαμονής μας έγιναν στη φύση, σε ένα ορεινό camp, όπου γνωρίσαμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου, ακολουθώντας το προγραμματισμένο πλάνο. Εντύπωση μας έκανε ο τρόπος που η τοπική κοινωνία και αρχές εκμεταλλευτήκαν μια εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική γραμμή, μέσα σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο, δημιουργώντας ένα πεζοπορικό και ποδηλατικό δίκτυο το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπων απ όλο τον κόσμο. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία που δεν την είχαμε ξαναβιώσει. Στα πολιτιστικά δρώμενα της δράσης συμπεριλαμβανόταν η επίσκεψη στη Βαρκελώνη, επισκέψεις στα παραδοσιακά οινοποιεία και ελαιοτριβεία της περιοχής όπου γευτήκαμε τα τοπικά προϊόντα τους μαθαίνοντας ταυτόχρονα και τους τρόπους παραγωγής τους, το διαπολιτισμικό δείπνο (intercultural dinner) που γευτήκαμε εδέσματα από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Μια καινούργια ιδιαίτερη εμπειρία που μας έδωσε την ώθηση αλλαγής του αστικού τρόπου ζωής μας, πολύ περισσότερο όμως μας προβλημάτισε για αλλαγή του τρόπου σκέψης, στάσεων και προτεραιοτήτων στη ζωή μας…..

Από την συντονιστική ομάδα του προγράμματος.