Η ΔΕΗ απειλεί με κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων!

Με κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών καταθέσεων απειλεί η ΔΕΗ οφειλέτες με χρέη άνω των 1.000 ευρώ, με χιλιάδες εξώδικες δηλώσεις που στέλνει τις τελευταίες μέρες σε όλη την Ελλάδα.

Η ασφυκτική πίεση που δέχεται από τις τράπεζες στο πλαίσιο των συνομιλιών για αναχρηματοδότηση του μεγάλου δανείου της, από τον οίκο McKinsey, αλλά και από κερδοσκόπους που παίρνουν θέση short στη μετοχή της, αναγκάζουν την εταιρεία να “σφίξει τα λουριά” στους καταναλωτές με απλήρωτους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος.

Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτοι οι οφειλέτες που αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν και δεν καταβάλλουν επί μήνες ούτε “έναντι” της οφειλής τους και των νέων λογαριασμών.

Επονται όσοι έχουν ρυθμίσει πολλές φορές τις οφειλές τους, αλλά έχασαν τις ρυθμίσεις λόγω μη πληρωμής δόσεων.

Εχοντας προσπαθήσει πολλές φορές να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της με άλλους τρόπους, με παροχή κινήτρων προς τους οφειλέτες και με την εφαρμογή ειδικού σχεδίου από την εξειδικευμένη εταιρεία Qalco, η ΔΕΗ αναγκάζεται τώρα να χρησιμοποιήσει το έσχατο όπλο που έχει στα χέρια της: Την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.

Ειχαν προηγηθεί προειδοποιητικές δηλώσεις τουπροέδρους της εταιρείας Μανώλη Παναγιωτάκη, ότι η ΔΕΗ «θα κινηθεί δικαστικά κατά οφειλετών, οι οποίοι κατά τεκμήριο έχουν αλλά δεν πληρώνουν».

Ομως, “ο κόμπος έφτασε στο χτένι” με τους ανείσπρακτους λογαριασμούς και η εταιρεία δεν  μπορεί πλέον να ψάξει να βρεί ποιοί «έχουν και δεν πληρώνουν»

Αποφασίζει λοιπόν να κυνηγήσει χωρίς διακρίσεις όλους όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ.

Στα εξώδικα που έχουν επιδοθεί, οι οφειλέτες καλούνται να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, το αργότερο εντός 15 ημερών από τη λήψη της εξώδικης όχλησης-πρόσκλησης. «Σε διαφορετική περίπτωση», αναφέρουν οι πανομοιότυπες εξώδικες δηλώσεις, «σας γνωρίζουμε ότι θα προβούμε σε κάθε προβλεπόμενη, από το Νόμο και τη μεταξύ μας Σύμβαση ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης προς έκδοση Διαταγής Πληρωμής (σ.σ.: έντονα στοιχεία στο πρωτότυπο) εναντίον σας, προς διεκδίκηση των οφειλόμενων και εν γένει διασφάλιση των συμφερόντων μας, οπότε θα επιβαρυνθείτε και με τα δικαστικά έξοδο».

Σημειώνεται ότι η διαταγή πληρωμής είναι εκτελεστός τίτλος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασχεθούν ακίνητα ή τραπεζικές καταθέσεις (κατάσχεση εις χείρας τρίτου).

Παρότι η ΔΕΗ προσέλαβε  ειδικό σύμβουλο για την είσπραξη των απαιτήσεών της, την Qalco, το πρακτικό αποτέλεσμα είναι μόνο η μαζική αποστολή εξωδίκων. Εξατομικευμένη προσέγγιση δεν ακολουθήθηκε, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι οφειλέτες πρέπει να ενταχθούν πραγματικά στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, επειδή διαθέτουν εισοδήματα ή/και περιουσίες αλλά δεν πληρώνουν το ρεύμα.

Το αποτέλεσμα είναι να φθάνουν εξώδικες οχλήσεις ακόμη και σε πελάτες με πενιχρά εισοδήματα και πραγματική αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους, ενώ αρχική πρόθεση ήταν οι δικαστικές ενέργειες να στραφούν μόνο εναντίον όσων έχουν και δεν πληρώνουν.

Μεγαλύτερες προκαταβολές, λιγότερες δόσεις!

Η αποστολή των εξωδίκων συμπίπτει μάλιστα με αλλαγές προς το χειρότερο στους όρους ρύθμισης των οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά προκαταβολής και μειώνεται ο αριθμός των δόσεων.

Ειδικότερα, για τους οικιακούς πελάτες το νέο σύστημα διακανονισμών, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου έχει ως εξής:

Α. Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

1. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

2. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.

4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

5. Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής.

6. Διαπιστωμένη ρευματοκλοπή

Β. Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

-Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής. Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%.

-Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24. Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.

Γ. Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με το σύστημα που ίσχυε ως τώρα, για τις κατηγορίες συνέπειας 1 ως 4 και για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ προβλέπονταν 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ενώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλεπόταν προκαταβολή 10% και 18 μηνιαίες δόσεις ή 15% και 36 δόσεις.

sofokleousin.gr