Συμμετοχή του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων σε Erasmus+ στη Λετονία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Sharing competencies in entrepreneurial learning, connecting theory with practice».

Η συνάντηση των εταίρων, αυτή τη φορά έγινε στην Λετονία στην πόλη Jelgava, όπου οικοδεσπότης ήταν το σχολείο «Jelgava Spidola Gymnasium» από τις 5 έως τις 11 Μαρτίου 2018.Συμμετέχουσες χώρες ήταν η Ελλάδα, η Λετονία, η Ιταλία, η Ισλανδία και η Εσθονία.

Αυτή η εβδομάδα ήταν το αποκορύφωμα των εργασιών των προηγούμενων μηνών, γιατί περιείχε στο πρόγραμμα της την έκθεση και πώληση των προϊόντων των μαθητικών εταιριών του προγράμματος μας, στην ετήσια εθνική έκθεση προϊόντων νεανικών επιχειρήσεων  της Λετονίας στην πρωτεύουσα Ρίγα στις 10 Μαρτίου 2018, όπου συμμετείχαν 270 νεανικές  επιχειρήσεις!

Τις πρώτες ημέρες μαθητές και καθηγητές δούλεψαν για να τακτοποιήσουν, να οργανώσουν, να λύσουν πιθανά προβλήματα ή αλλαγές που ίσως χρειάζονταν ώστε να έχουν ολοκληρωμένες και άψογες παρουσιάσεις την ημέρα της έκθεσης.

Όλες οι αποστολές έγιναν δεκτές από τον Δήμαρχο της Jelgava στο Δημαρχείο και δόθηκαν συμβολικά δώρα σε όλους. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στην πρωτεύουσα Ρίγα, οργανωμένη από το Λετονικό σχολείο, όπου έγινε  ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης αλλά και επίσκεψη στην Τράπεζα της Λετονίας όπου έγινε πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική ξενάγηση σε μαθητές και καθηγητές.

Επίσης έγιναν επισκέψεις σε τρεις τοπικές επιχειρήσεις: Στην « Karamelu darbnica» εταιρεία που παρασκευάζει  καραμελλοειδή προϊόντα, στην «ΜΕΚΑ-Forest and Wood Products Research and Development Institute», εταιρεία που κατασκευάζει ξύλινα προϊόντα έως και σπίτια ξύλινα και τέλος στην «Caunites», επιχείρηση όπου προβάλλονται παραδοσιακά έθιμα, φαγητά, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την Λετονική παράδοση.

Στους καθηγητές έγινε ξενάγηση και ολοκληρωμένη παρουσίαση ενός πρότυπου Τεχνικού  Κολλεγίου, του πληρέστερου στην Λετονία, του «Jelgavas Tehnikums»,το οποίο εντυπωσίασε με την υποδομή του.

Η ημέρα του «National Fair in Riga», στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία για τις επιχειρήσεις των μαθητών μας και επιβραβεύτηκαν έτσι οι κόποι πολλών μηνών. Ορίστηκε  και η επόμενη συνάντηση στην Ιταλία, η τελευταία του προγράμματος.

Στην Λετονία συμμετείχαν από το 2ο ΕΠΑΛ, οι εκπαιδευτικοί  Αβδελίδου  Ελένη και Κυριαζής Θωμάς. Συμμετείχαν επίσης οι μαθητές Δραγούτσου Παρασκευή, Παπαδημητρίου Ειρήνη, Κώρης Δημήτριος και Μάμαλης Θεόδωρος.