Συμφωνία για εθελοντικό “κούρεμα” 50% αλλά και ενισχυμένη εποπτεία

gap-synodow

Σε συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους ήρθαν η ευρωζώνη και οι τράπεζες μετά από μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.

Ετσι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν να παραιτηθούν από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους.

Σαρκοζί : «Αποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας»

Μετά από την επίτευξη της συμφωνίας ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ” Η προσπάθεια των τραπεζών είναι μια προσπάθεια των 100 δισ. ευρώ”.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%. ενώ ο ρόλος τους είναι εθελοντικός.

Πρόσθεσε δε πως η συμφωνία για την Ελλάδα έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε ο γάλλος προεδρος, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.

Ο Ν Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν “να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας” και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη.

Δήλωσε επίσης ότι το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Επίσης, εκτίμησε πως ότι η μόχλευση του EFSF είναι τέσσερις με πέντε φορές και εκτιμά ότι η ισχύς του θα ανέρχεται στα 1,4 δισ. δολάρια, ενώ δηλώνει ότι συμφωνήθηκε το 9% για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Μέρκελ: «H ευρωζώνη έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ»

Η ευρωζώνη στάθηκε στο “ύψος των προσδοκιών” και “έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ” συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους, στο τέλος της συνόδου κορυφής σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος, τελικά θα προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος, με μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος.

Τη σύνταξη του νέου προγράμματος θα συνδράμει η τελευταία έκθεση της τρόικας, ενώ στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020, ούτως ώστε η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει ρεαλιστικά στις αγορές.

Χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ είπε ότι στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης θα γίνονται συστάσεις προς τα κράτη μέλη, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις.

Τι δήλωσαν Μπαρόζο – Ρομπεϊ

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ειδικότερα,σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.

Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

newscode.gr