Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν να έρχεται λιτότητα και… πρόωρες εκλογές

Είναι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων του ΑΕΠ έως το 2023 ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Επιστροφή στα πλεονάσματα μόνο με λιτότητα, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται πως δεν υποτιμούν καθόλου αυτήν την άποψη εκτιμώντας πως για να περάσει η χώρα από έλλειμμα 7% σε πλεόνασμα 2% οπωσδήποτε θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

Την εκτίμηση αυτή ανέπτυξε άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Κρήτη TV» εκφράζοντας συγχρόνως την έντονη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δημοσιονομική προσαρμογή 9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 18 δισ. ευρώ) είναι αντίστοιχη της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρήθηκε το 2011. Κοινώς, δεν βγαίνει εάν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, ακόμη κι αν γίνει απότομη άρση όλων των μέτρων στήριξης από το 2022 κι έπειτα, δηλαδή από το τέλος του χρόνου. Σ’ αυτήν την περίπτωση βεβαίως δεν θα υπάρχουν μέτρα στήριξης για επιχειρηματίες, προγράμματα συνεργασίας, αναστολής κι επιδόματα, ούτε φοροελαφρύνσεις. «Μήπως τελικά στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη είναι να αξιοποιήσει το κλίμα της παντοδυναμίας που έχει στα ΜΜΕ για να διαμορφώσει μία τελείως διαφορετική εικόνα και πριν έρθει να σκάσει στα χέρια του αυτή η βραδυφλεγής βόμβα να οδηγήσει τη χώρα σε έκτακτες εκλογές;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι εφόσον είναι αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, δηλαδή ο εκλογικός αιφνιδιασμός, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Θεωρεί ότι εν μέσω πανδημίας είναι ύβρις προς τον ελληνικό λαό να προκηρύσσεις εκλογές καθώς ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται -όπως λέει- ότι δεν έχεις το μυαλό σου στο πώς θα σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά στο πώς θα κερδίσεις στην πολιτική αντιπαράθεση και την πολιτική σκοπιμότητα.

Στον αντίποδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγεί πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος δεν ζητάει εκλογές, μολονότι θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Όπως επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν στις εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδειχθεί πρώτη δύναμη «έστω με μία ψήφο διαφορά». Συμπληρώνει με νόημα πως το κόμμα του έχει μάθει από τα λάθη του και είναι έτοιμο να αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας για αλλαγή σελίδας. Το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον το «ως εδώ» και αφορά το σύνολο της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

ethnos.gr