«Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Ρομά Διαμεσολαβητών» ήταν το θέμα του πρώτου κύκλου εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 2 έως 5 Μαΐου στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας Κου Ζήση Γκουγκουστάμου, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Τρικκαίων Κου Χρήστου Λάππα.
Η διαμεσολάβηση είναι από τα μέτρα που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά με στόχο την αντιμετώπιση της άνισης πρόσβασης των Ρομά σε τομείς όπως η εργασία – απασχόληση, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Οι διαμεσολαβητές είναι άνθρωποι κοινά αποδεκτοί, προερχόμενοι από τις κοινότητες των Ρομά ή και άνθρωποι με γνώση και εμπειρία στα θέματα που αφορούν στους Ρομά. Κύρια αρμοδιότητα τους είναι να εξασφαλίσουν και να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των πληθυσμών των Ρομά και των δημόσιων οργανισμών.
Σκοπός του προγράμματος, όπως αυτός ορίζεται από την διακήρυξη του Στρασβούργου και προσυπογράφηκε από όλες τις χώρες μέλη, είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εργασίας των διαμεσολαβητών για την εκπαίδευση, την υγεία και την απασχόληση. Αποσκοπεί δε στη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των Ρομά και των δημοσίων υπηρεσιών.
Η δομή του Προγράμματος, το οποίο επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν είκοσι τρεις διαμεσολαβητές από όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνει τον πρώτο κύκλο κατάρτισης, κατόπιν εξάμηνη πρακτική εξάσκηση, στη συνέχεια δεύτερο κύκλο κατάρτισης και τέλος αξιολόγηση του όλου προγράμματος. Από το Δήμο Τρικκαίων επιλέχθηκε ο διαμεσολαβητής Κος Ηλίας Φουντούνας για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι η συνεργασία των τοπικών αρχών με τους διαμεσολαβητές, με στόχο την υποστήριξη του έργου τους. Ο Δήμος Τρικκαίων μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και θέλοντας να ενδυναμωθεί η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του και της κοινότητας των Ρομά συμμετείχε στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
Στόχος του Δήμου είναι να οριστεί και μια γυναίκα διαμεσολαβήτρια των Ρομά, η οποία θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή, να γνωρίζει την Ρομανί γλώσσα, καθώς επίσης γραφή και ανάγνωση. Η γυναίκα διαμεσολαβητής θα μπορεί να προάγει τα προβλήματα της γυναίκας Ρομά όπως αυτά που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων τους και θα μπορούν να εκφράσουν την ευάλωτη κατάστασή τους εντός και εκτός των κοινοτήτων τους. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τις μητέρες Ρομά ώστε να τις βοηθήσει να κατανοήσουν πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η φοίτηση των παιδιών τους τουλάχιστον στην Α’/θμια Εκπαίδευση.
Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και το γεγονός πως δ/ντρια Μετανάστευσης και Ρομά του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η κ. Ελένη Τσετσέκου η οποία είναι γνωστή για τη δράση και το έργο της.