Πολλά χρόνια είχαμε να ζήσουμε στα Τρίκαλα τέτοιες καταστάσεις με σεισμούς.
Ο μεγάλος σεισμός της Τετάρτης και όλοι οι δυνατοί μετασεισμοί που ακολούθησαν, αναμφισβήτητα μας έβαλαν όλους σε μια νέα τροχιά και μια νέα λογική του τύπου πως τίποτα πια δεν θεωρείται δεδομένο και πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν στη ζωή μας από την μια στιγμή στην άλλη.
Τα Τρίκαλα εδώ και δύο μέρες «χορεύουν» στον χορό των ρίχτερ, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας. Ζάρκο, Γριζάνο, Πηνειάδα, Παναγίτσα και άλλα γειτονικά χωριά «μετρούν» τις πληγές τους με πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια που τα κατέστησαν μη κατοικήσιμα. Δεκάδες οικογένειες βρέθηκαν χωρίς στέγη από την μια μέρα στην άλλη, χάνοντας το σπίτι και το βιός τους, τους κόπους μιας ζωής. Πολλοί από τους κατοίκους αυτών των χωριών φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων, άλλοι κοιμούνται σε σκηνές, αλλά άγνωστο παραμένει για την ώρα που θα είναι η επόμενη μέρα γι΄αυτούς.
Τα αντανακλαστικά της πολιτείας-οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε-πως λειτούργησαν άμεσα, δίνοντας έστω και προσωρινές λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την στέγαση αυτών των ανθρώπων. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο επίκεντρο του προβλήματος και οι πολιτικές αρχές του τόπου, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ντίνο Μπάρδα, τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας Σπύρο Αγναντή και πολλούς ακόμα, επιχειρώντας μια πρώτη καταγραφή των ζημιών σε όλα τα χωριά και κυρίως να στηρίξουν ηθικά τους σεισμοπαθείς. Μεγάλη επίσης και η συμβολή του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες δύσκολες στιγμές τους κατοίκους
Το παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι πως δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα σπίτια και κτίρια θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και όλοι εμείς οι κάτοικοι των Τρικάλων, ας οπλιστούμε αυτές τις δύσκολες ώρες που όλοι βιώνουμε με δύναμη, κουράγιο, πίστη και υπομονή.