Στις ευπαθείς ομάδες… «επενδύει» η κυβέρνηση

Στο βωμό των κοινωνικών μερισμάτων θυσιάστηκαν οι επενδύσεις. Η κυβέρνηση ένα μήνα πριν το τέλος του έτους έχει «παγώσει» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο να δημιουργήσει ένα τεράστιο υπερπλεόνασμα (από τους φόρους και τις εισφορές αποκλειστικά) και να επιτύχει τον προσωπικό της στόχο για διανομή μερίσματος ύψους 720 εκατ. ευρώ (συνολικά 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 680 περίπου δόθηκαν ως επιστροφή στους συνταξιούχους για παράνομες κρατήσεις που τους είχαν γίνει και στη ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμες οφειλές).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΠΔΕ είναι μειωμένο κατά 818 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουν δοθεί για επενδύσεις στο 11μηνο του έτους 3,058 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος για το ίδιο διάστημα ήταν 3,87 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δαπάνες ύψους 3,9 δισ. ευρώ στόχος που φαίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξος και καθόλου ρεαλιστικός. Την ίδια πολιτική είχε ακολουθήσει και το περυσινό έτος το οικονομικό επιτελείο και παρά τις διαψεύσεις ότι ο στόχος θα επιτευχθεί τελικά δόθηκαν 460 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο. Μέχρι και το Νοέμβριο καταγράφεται υποχρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων. Συγκεκριμένα, έως τον Νοέμβριο είχαν δοθεί 4 στα 10 ευρώ στις ευπαθείς ομάδες. Με αυτό τον τρόπο της υποχρηματοδότησης η κυβέρνηση έδωσε τμήμα του κοινωνικού μερίσματος, θέλοντας να δείξει το σθένος της απέναντι στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Βέβαια, το ποσό που έλαβαν (στις αρχές του μήνα) τα νοικοκυριά επιστρέφεται στο σύνολο του το 2018. Και αυτό καθώς οι φόροι και οι εισφορές στραγγίζουν τα νοικοκυριά το 2018. Μάλιστα ακόμα, η κυβέρνηση δεν έχει όχι απλά χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά αλλά δεν έχει εκδώσει την υπουργική απόφαση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει σήμερα και αμέσως μετά θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να πιστώσει εντός τους έτους στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα. Στην καλύτερη περίπτωση αυτή θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επίσης, περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην μηνιαία παρακράτηση φόρου. Ταυτόχρονα από το νέος έτος πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση από τα ιατρικά έξοδα με στόχο την εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ.

liberal.gr