«Μαδάει» την μαργαρίτα για εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας

Επισήμως το διαψεύδουν και καλά κάνουν. Οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται σε καμία περίπτωση, οπότε η τακτική είναι γνωστή. Το πιο πιθανό είναι ότι ο πρωθυπουργός την περίοδο αυτή «ζυγίζει» καταστάσεις και αναλύει δεδομένα.

Οι οριστικές του αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στους λίγους επόμενους μήνες, όμως το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη βάλει το χαρτί το εκλογών πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων.

Με μεθοδικές κινήσεις ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζει το κλίμα και δημιουργεί προϋποθέσεις για μελλοντικές εξελίξεις, για όποτε πατηθεί το κουμπί για στήσιμο της κάλπης. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι για να έχει ελπίδες επανεκλογής θα πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από τον στενό πυρήνα όσων στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό επενδύει στο να «μπετονάρει» κοινά, με στόχο την στεγανοποίηση των δεξαμενών του. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων που δείχνουν το δρόμων των εκλογών:

– H έκτακτη οικονοµική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε εγγεγραµµένο στον ΟΑΕ∆ µη επιδοτούµενο άνεργο ηλικίας 18 έως 24 ετών. Για την παροχή δεσµεύθηκε κονδύλι άνω των 20.000.000 ευρώ, µε τους δικαιούχους να ανέρχονται σε περίπου 55.000.

– Η προετοιμασία νομοσχεδίου από το υπουργείο Παιδείας για την απλοποίηση των μεταγραφών. Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στους νέους ανθρώπους και σε κάθε περίπτωση θέλει να πάρει με το μέρος του όσους είναι πάνω από 18 ετών.

Το νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή. Ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε την κατάθεση νόµου τον προσεχή Φεβρουάριο, µε τον οποίο ουσιαστικά απελευθερώνονται οι µετεγγραφές για τα αδέρφια, κλείνοντας το μάτι στους γονείς των φοιτητών αυτών.

– Κοινωνικό μέρισμα. Η κυβέρνηση προχώρησε για δεύτερη χρονιά στη διανοµή κοινωνικού µερίσµατος στους συνταξιούχους και στους µισθωτούς, µε σαφώς πιο αυστηρά κριτήρια, διευρύνοντας τις οµάδες που επωφελήθηκαν. Μπορεί να μην αποτέλεσε καθοριστική βοήθεια για τους πολίτες, δεν παύει όμως να είναι μία κίνηση που «μετράει» σε κάποιους. Σε κάθε περίπτωση η διανομή μερίσματος δεν πρόκειται να επαναληφθεί την επόμενη χρονιά, αφού ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ιδιαίτερα υψηλός και δύσκολα θα επιτευχθεί τουλάχιστον στο βεληνεκές που έγινε φέτος.

– Η κυβέρνηση προχώρησε και σε µια στοχευμένη κίνηση για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Ανακοίνωσε την καταβολή ειδικού µερίσµατος ύψους 25 εκατ. ευρώ µε εισοδηµατικά κριτήρια για τους κατοίκους νησιών στα οποία θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου. Το µέρισµα για τους κατοίκους των νησιών που υπάγονται στους νοµούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάµου και ∆ωδεκανήσου ξεκινά από τα 500 ευρώ για τα µονοπρόσωπα νοικοκυριά και φτάνει έως και τα 2.100 ευρώ για πολυµελή νοικοκυριά.

– Στο κύµα παροχών του τελευταίου διαστήµατος εντάσσονται και δύο ακόµα πρωτοβουλίες. Από την μία η προκήρυξη 7.180 θέσεις πλήρους απασχόλησης για οκτώ µήνες σε 34 δήµους, από την άλλη το πακέτο µέτρων που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές της ∆ΕΗ που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές οµάδες. Συγκεκριµένα, θα δεσµευθούν κονδύλια για την επανασύνδεση του ρεύµατος στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τη διεύρυνση µέχρι και στο 70% της έκπτωσης που παρέχεται στα κοινωνικά τιµολόγια ρεύµατος.

Κανείς δε βρίσκεται μέσα στο μυαλό του πρωθυπουργού. Είναι βέβαιο ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά. Ποιος εν ενεργεία πρωθυπουργός άλλωστε θέλει να βάλει μόνος του πρόωρο τέλος στη θητεία του ; Η απάντηση είναι κανείς. Όμως ο κ.Τσίπρας γνωρίζει ότι κόντρα σε αυτό που επιθυμεί, το πολιτικό του μέλλον περνά μέσα από κάλπες εντός του 2018.

Το μόνο ερωτηματικό είναι το πότε θα πατήσει… το κουμπί.

liberal.gr