Στις 10 Μαΐου το ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Στις 21:00 στις 10 Μαΐου συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς οι εκπρόσωποι τους, που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή εκλογών.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διακομματικού οργάνου έγινε γνωστό ότι θα διεξαχθεί στη δημόσια τηλεόραση και θα εκπροσωπούνται δημοσιογράφοι από έξι πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Mοναδική προϋπόθεση είναι οι δημοσιογράφοι που θα επιλεγούν να είναι μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Συντονιστής, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς.

Συνολικά 5 +1 θεματικές ενότητες θα απασχολήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς. Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομία – ανάπτυξη, εξωτερική πολιτική – άμυνα, εκλογές, κράτος –  θεσμοί – διαφάνεια, υγεία – παιδεία – περιβάλλον. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις.

 

Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό. Ο συντονιστής του ντιμπέιτ δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής συμφωνήθηκε ομοφώνως η επίσπευση της καταβολής των ποσών της τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και η διοργάνωση μίας ενημερωτικής ημερίδας για τον τρόπο μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη συμμετοχή κομματικών εκπροσώπων και στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση ζητώντας τη διενέργειας και δεύτερου ντιμπέιτ, αυτή τη φορά μόνο μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Α. Σκέρτσος: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερο ντιμπέιτ απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση, τον πολιτισμένο πολιτικό διάλογο χωρίς  οξύτητα, χωρίς αποκλεισμούς. Με ισοτιμία, με σεβασμό στους κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ώστε να καταδειχθεί που βρισκόμασταν το 2019, που βρισκόμαστε το 2023 και ποιο κόμμα διαθέτει την προγραμματική πρόταση, για να κάνουμε περαιτέρω βήματα και άλματα προς τα εμπρός», τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Και τονίζει: «Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να πραγματοποιηθεί μια τηλεμαχία, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στις 10 Μαΐου, το βράδυ, στις 21.00. Εκεί νομίζω ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, αλλά και τις θέσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα».

 

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διενέργεια ενός δεύτερου ντιμπέιτ, απορρίφθηκε κατηγορηματικά απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια θέση, η οποία δεν εμπεριέχει όρους ισοτιμίας προς τα υπόλοιπα κόμματα», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

liberal.gr