Στείλτε τον ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που ήρθε!

Η συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου και η σύμπραξη που επισφραγίστηκε μέσω αυτής ανοίγει μια νέα σελίδα στην πορεία της δημοκρατικής παράταξης και στην ανασύνταξη του λεγόμενου χώρου της κεντροαριστεράς.

Μέσα σε ένα τοξικό τοπίο, σε ένα περιβάλλον αμφισβήτησης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιανουάριο με την πρόταση της και το άρθρο της στα ΝΕΑ, εκκίνησε την διαδικασία διεύρυνσης και ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Ένα χρόνο μετά πρέπει να της πιστωθεί οτι εκείνη αλλά και οι μετεπειτα πρωτοβουλίες της προκάλεσαν θετικές εξελίξεις στον χώρο και έφεραν αποτελέσματα.

Η επιτροπή διαλόγου που σχηματίστηκε την άνοιξη ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας Γεννηματά, έφερε κοντά για πρώτη φορά ανθρώπους και ιδέες. Η κατάληξη του Σεπτεμβρίου μπορεί να μην ήταν η επιθυμητή, όμως η ολη διαδικασία άφησε μια παρακαταθήκη.

Αν κάποιοι με μεθοδικό τρόπο προσπαθούσαν να υποτιμήσουν ή και να υπονομεύσουν τις πρωτοβουλίες της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, σήμερα θα κατάλαβαν οτι έκαναν λάθος. Η Γεννηματά βγαίνει σήμερα πιο ισχυρή γιατί έπεισε οτι πιστεύει και δουλεύει για την ενότητα του χώρου της κεντροαριστεράς. Γιατί όλα τελικά κρίνονται στην πράξη.

Με τη συνεργασία του Κινήματος ολοκληρώνεται το πρώτο βήμα για την επανένωση του χώρου.

Η σύμπραξη αυτή όντως αποτελούσε μια βασική προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα.

Αξίζει να ειπωθεί οτι Γεννηματά και Παπανδρέου κατάφεραν και συνεννοήθηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Τίποτα δεν ήταν δεδομένο και αυτονόητο για κανέναν. Το ίδιο ισχύει και για τον Θεοχαρόπουλο και τις Κινήσεις Πολιτών.

Η κεντροαριστερά είχε σήμερα το restart που χρειαζόταν. Στην πορεία μπορεί και πρέπει να βρεθεί το ΠΟΤΑΜΙ και οι άλλες κινήσεις ή μεμονωμένα πρόσωπα.

Το πρώτο βήμα έγινε λοιπόν και προκαλεί ήδη ανησυχία στο Μαξίμου.

Το επόμενο διάστημα θα αποδειχτεί ποιοι πραγματικά εννοούν την ενότητα του χώρου αλλά και την διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου που θα “στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ απο εκεί που ήρθε”.

Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς και ανηφορικός.

Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν οτι μπορεί να υπάρξει προοδευτική παράταξη χωρίς προοδευτικές θέσεις.

Κάνουν λάθος όσοι πιστέψουν οτι η προοδευτική παράταξη θα γίνει ξανά ισχυρή με μια απλή συνάθροιση στελεχών.

Όπως κάνουν λάθος και όσοι θεωρούν εαυτούς οτι… έλειψαν από τον κόσμο. Καλό είναι να ξανακοιταχτούν στον καθρέφτη. Δεν έλειψαν καθόλου. Κανείς δεν περιμένει κανέναν.

Αρκετά ταλαιπωρήθηκε η κεντροαριστερά απο τις αυτοσωτηριολογικές προσεγγίσεις.

Η φούσκα των προσωπικών στρατηγικών έχει σκάσει προ πολλού. Όσοι θέλουν να την ξαναφουσκώσουν ματαιοπονούν.

Ναι, η ενότητα του χώρου ειναι το πρώτο απαραίτητο βήμα. Κανείς δεν πρέπει να λείψει. Δεν μπορεί να υπάρχουν όροι σε αυτό. Ή καλό θα ήταν να μπει ένας όρος: Οτι όλοι θα κάνουν ένα βήμα πίσω από τον καθρέφτη τους…

Ας αυτοδιαλυθεί η αλαζονεία των διαφόρων Ντόριαν Γκρέυ του χώρου. Θα ναι ένα καλό βήμα.

Ισχυρή προοδευτική παράταξη σημαίνει βαθιά ανανέωση αλλά και ανάδειξη μια νέας προοδευτικής ατζέντας που θα μπορέσει να συγκινήσει την ελληνική κοινωνία, να κινητοποιήσει και να συνεγείρει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει απο εκεί που ήρθε…

thecaller