Στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τρικάλων ο Γ. Καΐκης

«Στις …ράγες της «απελευθέρωσης» σιδηρόδρομος και νερό»

Με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο και στο κεντρικό κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης συναντήθηκε την Τρίτη 14 Μάρτη ο Γιώργος Καΐκης υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων συνοδευόμενος από τον Αλέκο Νταούλα μέλος της επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.
Ο Γιώργος Καΐκης συζήτησε με τους εργαζόμενους της επιχείρησης την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι συγκλονιστικές λαϊκές διαδηλώσεις εργαζομένων- φοιτητών- μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα, μαζί και το μεγάλο συλλαλητήριο του λαού στα Τρίκαλα, έδειξαν ότι το ξέσπασμα οργής δεν ήρθε από το πουθενά. Το έγκλημα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το σύνολο των πιεστικών εργατικών λαϊκών προβλημάτων, που πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ο υπαίτιος για το έγκλημα είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων από όλες τις κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ως πεδίο κερδοφορίας».
Στη συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κλπ… Τόνισε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια να προχωρήσει στην παράδοση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. Μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις που έβαλαν το χεράκι τους στο ξεπούλημα του νερού, στέλνοντας στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ. Επεσήμανε ότι η ενσωμάτωση οδηγιών της Ε.Ε για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώνει ο λαός και με την αύξηση της τιμής του νερού αλλά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργατοϋπαλλήλων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Άλλωστε η ένταξη του νερού σε Ρυθμιστική Αρχή είναι προαπαιτούμενο του ταμείου ανάκαμψης για την κοστολόγηση του νερού με ιδιωτικά κριτήρια. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια μέσα από διάφορα προγράμματα χρηματοδοτήθηκαν έργα εκατομμυρίων ευρώ στις ΔΕΥΑ- για τη ΔΕΥΑΤ η χρηματοδότηση φθάνει τα 14.5 εκ.ευρώ- για τη συντήρηση και την αλλαγή των δικτύων ύδρευσης- αποχέτευσης ώστε να τις παραχωρήσουν έτοιμες στους ιδιώτες».
Στην συνέχεια σημείωσε πως ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση, παλεύει για τη διασφάλιση φτηνού και ποιοτικού νερού για τον λαό με την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής. Καλούμε τον λαό να δυναμώσει την πάλη του για καμία αύξηση της τιμής του νερού, αντίθετα για δραστική μείωση των τιμολογίων, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά στρώματα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.
Ωστόσο η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή απ’ τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κάλεσε τους εργαζόμενους «να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις εκλογές που έρχονται, τη μοναδική δύναμη που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους. Να μην έχουν κανένα «άγχος» για το ποια κυβέρνηση θα προκύψει γιατί θα είναι από «χέρι» εχθρική απέναντι στο λαό αφού έχουν κοινή στρατηγική πλεύσης, εχθρική απέναντι στο λαό αφού όποια κόμματα και αν συμμετέχουν έχουν αντιλαϊκή στρατηγική. Να «αγχωθούν» όμως για το πώς θα δυναμώσει ο λαός, πράγμα που απαιτεί ένα δυνατό ΚΚΕ»
Κλείνοντας ξανακάλεσε τους εργαζόμενους να «μπολιάσουν» την πάλη τους με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό και με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 16 Μάρτη.