Στη δημοσιότητα η λίστα με ονόματα των θυμάτων, 93 οι νεκροί

Δύο εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τα ονόματα των 92 νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής, δύο εβδομάδες μετά την πολύνεκρη τραγωδία.

Τη λίστα παραχώρησε στα ΜΜΕ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με τα στοιχεία, στην τραγωδία έχασαν τη ζωή τους 44 γυναίκες, 35 άνδρες, 10 παιδιά και ένα βρέφος έξι μηνών. Δύο εκ των θυμάτων δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Η λίστα με τους 92 νεκρούς στάλθηκε χθες από την ιατροδικαστική υπηρεσία και στην Εισαγγελία Αθηνών.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι πέθαναν στα νοσοκομεία, αλλά και δύο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί – έχει απομονωθεί από αυτές τις σορούς DNA, αλλά δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Τη λίστα έδωσε αρχικά στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση, μία ακόμα τραυματίας από την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική η οποία νοσηλεύονταν στο Σισμανόγλειο, κατέληξε το πρωί της Πέμπτης, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 93.Πρόκειται για μια 78χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν με εγκαύματα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 34 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, έξι εκ των οποίων παραμένουν διασωληνωμένοι.

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, εξειδικευμένος σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων, εξηγεί μέσω facebook γιατί είναι νόμιμη η δημοσίευση των ονομάτων:

Επειδή έχει δημιουργηθεί ένα ερώτημα για το αν είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση ονομάτων των θυμάτων των πυρκαγιών, η απάντηση βρίσκεται στον αρ. 27 του Προοιμίου του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (#GDPR), όπου αναφέρεται το εξής:

“Ο παρών κανονισμός δεν εφαρμόζεται στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θανόντων. Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν κανόνες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θανόντων”.

Οπότε ο #GDPR δεν ισχύει για τους θανόντες, αλλά η εθνική νομοθεσία μπορεί να προβλέψει διατάξεις. Η εθνική νομοθεσία είναι ο Ν.2472/1997, ο οποίος αναφέρει ότι “δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα” είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα φυσικό πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου είναι γνωστή ή μπορεί να προσδιοριστεί.

Η έννοια του φυσικού προσώπου προσδιορίζεται από το άρθρο 35 του Αστικού Κώδικα:

“Το πρόσωπο αρχίζει να υπάρχει μόλις γεννηθεί ζωντανό και παύει να υπάρχει μετά το θάνατό του.”

Αυτό σημαίνει ότι μετά τον θάνατο δεν υπάρχει (νομικά) πρόσωπο κι επομένως, οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό (π.χ. αποβίωσε τότε, υπ’ αυτές τις συνθήκες κ.τ.λ.) δεν είναι “πληροφορία που αναφέρεται σε φυσικό πρόσωπο”, άρα δεν είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

thetoc.gr