Στέφανος Βαβύλης: Ο Δήμος Τρικκαίων οφείλει να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης

Τις δικές του προτάσεις για την στήριξη από τον Δήμο Τρικκαίων των επαγγελματιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και της στήριξης της τοπικής οικονομίας, καταθέτει με προτάσεις του ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Τρικκαίων Στέφανος Βαβύλης.

Όπως σημειώνει ο νεαρός Δημοτικός Σύμβουλος «Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) το 2020 ήταν ανοιχτά 73 ημέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κάποιες κατηγορίες εξ αυτών θα ανοίξουν περί τα μέσα Μαΐου και άλλες περί τα μέσα Ιουνίου (στα καλά σενάρια) και μάλιστα με ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές ως προς τον κόσμο που θα εξυπηρετούν – σίγουρα πολύ μειωμένος σε σχέση με την προ COVID 19 εποχή. Ταυτόχρονα, οι επιδημιολογικές προβλέψεις για την περίοδο μετά το Σεπτέμβριο δεν είναι ευοίωνες.

Όλες οι επιχειρήσεις πληρώνουν κανονικά δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο (μέσω των λογαριασμών ρεύματος), πληρώνουν τον ειδικό δημοτικό τέλος 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα (Ν. 4483/2017) και τέλος κατάληψης δημοσίου χώρου, στις περιπτώσεις που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιο χώρο (δηλαδή στην πλειοψηφία). Όλα αυτά ακόμα και για την περίοδο από 13.03 και εντεύθεν, κατά την οποία τα καταστήματα είναι κλειστά με απόφαση της κυβέρνησης.

Ως Δήμος Τρικκαίων οφείλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, ειδικά στα ζητήματα που δε χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση αλλά μόνο απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Μια πρόταση είναι να μειωθεί τουλάχιστον το τέλος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (καθώς ειδικά για την περίοδο Μάρτιος – Ιούνιος 2020 είναι ουσιαστικά αχρεωστήτως εισπραχθέν) ή εφόσον έχει βεβαιωθεί να συμψηφιστεί με άλλες οικονομικές υποχρεώσεις των καταστημάτων προκειμένου να αποτελέσει αυτό ένα μικρό οικονομικό έρεισμα. Ταυτόχρονα μπορούμε να εξετάσουμε και τα τέλη ύδρευσης. Η απόδειξη που πρέπει να δώσουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει αυτή τη φορά να είναι έμπρακτη.Ασφαλώς δεν είναι ο μόνος κλάδος που πλήττεται. Και ασφαλώς δεν είναι η μόνη δέσμευση που πρέπει να λάβουμε ως Δήμος για τη στήριξη της οικονομίας του τόπου μας μετά από τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε. Ο Δήμος πρέπει να συνδράμει όπου μπορεί για να μην καταρρεύσουν επιχειρήσεις και συμπαρασύρουν σε ανεργία και φτώχεια εκατοντάδες Τρικαλινούς».