Στατιστικά στοιχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων

2013-02-27 11.36.59 1

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη για πάνω από 50 χρόνια είναι ο πολιτιστικός πυρήνας του νομού μας. Για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες του ανθρώπου του 21ου αιώνα επαναπροσδιορίζει τη σχέση με το κοινό της, αντιμετωπίζοντας όλο και πιο επιτακτικά την πρόκληση της εποχής της ώστε να παραμείνει ζωντανό κύτταρο στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός υψηλότερου επιπέδου ζωής στην κοινότητα μέσω μιας αμφίδρομης σχέσης. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων είναι τόπος συνεύρεσης και συνλειτουργίας ατόμων που τους ενδιαφέρει η γνώση, που επιζητούν την πληροφόρηση και χρειάζονται την ψυχαγωγία. Επίσης είναι ο χώρος που στεγάζεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου, στην οποία ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση. Λειτουργεί ως ένα ανοιχτό πνευματικό, εκπαιδευτικό και εκπολιτιστικό κέντρο διαθέτοντας τις υπηρεσίες της σε όλους τους πολίτες ισότιμα.
Δανειστικό ενηλίκων & Δανειστικό Παιδικό -Εφηβικό Τμήμα

Στο Δανειστικό Τμήμα πραγματοποιήθηκαν 18.822 κινήσεις δανεισμού βιβλίων. Τα βιβλία της συλλογής που δανείστηκαν ανέρχονται σε 38.067
Αναγνωστήριο

Για μελέτη και έρευνα 7.000 άτομα χρησιμοποίησαν το αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Αρχείο Τοπικού Τύπου
Η Βιβλιοθήκη έχει συγκεντρώσει και βιβλιοδετήσει τον τοπικό τύπο για το έτος 2013. Στο αρχείο τοπικού τύπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50 χρόνια τοπικής ιστορίας και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ερευνητών, φοιτητών, μαθητών και γενικώς πολιτών που ενδιαφέρονται για την πληροφορία μέσω του Έντυπου Τοπικού Τύπου της πόλης .Ο αριθμός των βιβλιοδετημένων τόμων ξεπερνάει τους 1.200
Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης
4.885 συμπολίτες μας χρησιμοποίησαν το Κέντρο Πληροφόρησης καθώς παρέχεται δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο και δυνατότητα εκτύπωσης .
Επισκέψεις σχολικών τμημάτων
Το 2013 ο αριθμός των μαθητών που έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη γνωρίζοντας τα τμήματα της αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της ανέρχονται στους 1.347

Εκδηλώσεις
Επισκέψεις και βιωματικά εργαστήρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων Φεβρουάριος – Μάρτιος 2013
Το πρόγραμμα των επισκέψεων διήρκησε δύο μήνες και στόχευε στην ενημέρωση των παιδιών για τη λειτουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης με σκοπό την ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας-φιλαναγνωσίας και τη συμμετοχή τους σε δημιουργικά-βιωματικά εργαστήρια.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων εντάχθηκε σ’ ένα ευρύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Παιδικό βιβλίο και Σχολικές βιβλιοθήκες» που υλοποιείται από το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής της 31ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Τρικάλων, κας. Τσίγκρας Μελπομένης,για το σχολικό έτος 2012-13.
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου στο φιλόξενο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια που είχαν ως θέμα τη διαχείριση του θυμού και την αδελφική αντιζηλία. Συντονίστρια – εμψυχώτρια του βιωματικού εργαστηρίου ήταν η κ. Αναστασία Πατέρα, εκπαιδευτικός, μεταπτυχιακός και υποψήφια διδάκτωρ στη παιδική λογοτεχνία.
«Ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών» Μάρτιος- Απρίλιος 2013
Η κα. Ευαγγελία Γκούμα, νηπιαγωγός, πραγματοποίησε το πρόγραμμα «Ταξίδι στη χώρα των Παραμυθιών» διάρκειας δυο μηνών, το οποίο απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 5-8 ετών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, εικαστικά κ.α.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Απρίλιος 2013
Στις 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η βράβευση των τακτικότερων αναγνωστών – μαθητών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2012. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πλέον θεσμό για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς πραγματοποιείται από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Βραβεύτηκαν 41 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων και ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ Χρήστος Μπουλούμπασης , Σχολικός Σύμβουλος

«Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2013» Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Δημόσιων/Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας» μέσω της FUTURE LIBRARY, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων για τη βελτίωση των Δημόσιων και Δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, ώστε αυτές να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα δημιουργικότητας και καινοτομίας για κάθε τοπική κοινωνία. Με γνώμονα λοιπόν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, το πρόγραμμα αποσκοπεί να διαμορφώσει βιβλιοθήκες που λειτουργούν ως κέντρα ίσων ευκαιριών για όλους. Τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος με τίτλο Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι ο πολύχρωμος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 35 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 700 περίπου άτομα κυρίως παιδιά.

12 & 19 Δεκεμβρίου – «Ιστορίες από παλιά για έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς»
Στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η κα. Μαρία Κατσανούλη αφηγήθηκε στα παιδιά ιστορίες για έθιμα και δοξασίες γύρω από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ιστορίες για καλικάντζαρους, κακανθρωπίσματα και παγανά, για Βασιλόπιττες, Αϊ-Βασίληδες και Δώρα μαγικά.

Νέα Μέλη
Η εγγραφή των μελών είναι δωρεάν και γίνεται απαραίτητα με την αστυνομική ταυτότητα για τους ενήλικες και με την προσκόμιση των παραπάνω για τα παιδιά που όμως θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας τους.
Το 2013 γράφτηκαν 980 νέα μέλη. Σύνολο μελών 19.033

Εμπλουτισμός συλλογής
Συνολικά 1.067 τίτλοι προστέθηκαν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης όλα από δωρεές πολιτών,οργανισμών,ιδρυμάτων,συγγραφέων.
Συνολικός αριθμός κίνησης – εξυπηρέτησης πολιτών
Ο συνολικός αριθμός των πολιτών που για οποιονδήποτε σκοπό χρησιμοποίησαν το υλικό και τα μέσα της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης για το 2013 είναι 33.821

Μέσα στο 2013 η Δημοτική Βιβλιοθήκη απέκτησε δύο νέες υπηρεσίες μετά από πρόταση του Future Library και την χρηματοδότηση του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος΄
• Την υπηρεσία PressDisplay, που αποτελεί το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό «περίπτερο» στον κόσμο, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερες από 2.200 δημοφιλείς εφημερίδες από 97 χώρες, σε 54 γλώσσες και αποτελεί κάτι παραπάνω από έναν απλό ιστότοπο με εφημερίδες. Προσφέρει ισχυρά εργαλεία περιήγησης, ανάγνωσης, αναζήτησης ακόμα και ακρόασης καθιστώντας την ανάγνωση μια απολαυστική εμπειρία.
• Το Τμήμα MEDIA Lab (Εργαστήριο πολυμέσων). Στις 6 & 7 Δεκεμβρίου 2013 με ένα διήμερο Μαραθώνιο Δημιουργικότητας με ένα σύνολο 17 δράσεων και με τη συμμετοχή περίπου 650 νέων της πόλης μας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινίασε το νέο της Τμήμα με την ονομασία Media Lab. Μέσα σε ένα MEDIA Lab μπορείς να κάνεις την παραγωγή και επεξεργασία ενός βίντεο, να καταγράψεις μια ψηφιακή ιστορία, να ηχογραφήσεις ένα ραδιοφωνικό σποτ ή ακόμη και το δικό σου τραγούδι, να κάνεις μία κλειστή συνάντηση ή απλά να σερφάρεις στο διαδίκτυο και να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικό ψηφιακό περιεχόμενο.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Γαριβάλδη 8
Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα & Παρασκευή 8:00-14:30
Τρίτη – Πέμπτη 8:00 – 20:00
Σάββατο 8:00-14:00
Τηλ. επικοινωνίας : 24313 53564-565

.