Σταγών προς νέο Ηγούμενο: “Συμπλήρωσες το μωσαϊκό που έλειπε από τα Μετέωρα”

Αναστάσιος Βόπης

Με τη δέουσα μοναστική σεμνότητα τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της ιεράς μονής αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων, αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Κάσσου, από τον μητροπολίτη Σταγών κ. Θεόκλητο.

Προηγήθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή του αγίου Νικολάου, στον οποίο προεξήρχε ο κ. Θεόκλητος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της ενθρονίσεως, όπου, σύμφωνα με το τυπικό, ο μητροπολίτης Σταγών παρέδωσε στον νέο ηγούμενο τον ηγουμενικό σταυρό, την ηγουμενική ράβδο και τον ηγουμενικό μανδύα.

Ο μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος, απευθυνόμενος στον νέο ηγούμενο της μονής, αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη, τον προέτρεψε να ασκεί τα νέα του καθήκοντα με ιερό ζήλο, αυταπάρνηση και αυτοθυσιαστική προσφορά προς τον Θεό, επισημαίνοντας πως “είναι καύχημά μας που βρίσκεσαι στα άγια Μετέωρα. Ήρθες και συμπλήρωσες αυτό το μωσαϊκό που έλειπε από εδώ”.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεόκλητος πρόσθεσε πως “να ξέρεις ότι θα βρίσκομαι πάντα δίπλα σου αφού η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός που τρέφω για τον μοναχισμό είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς και ο ίδιος υπήρξα μοναχός για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια”.

Από την πλευρά του, ο π. Θεοφάνης, κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του, εμφανώς συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε τον πανάγαθο θεό, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία που τον οδήγησε στον μοναχικό βίο. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον μητροπολίτη Σταγών κ. Θεόκλητο για την αγάπη, τη συμπαράσταση, την πνευματική καθοδήγηση και εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό του, υποσχόμενος ότι η διακονία του θα είναι διακονία αγάπης, προσφοράς και θυσίας.

Στο τέλος, ο νέος ηγούμενος δέχτηκε τις ευχές κλήρου και λαού, ενώ προσφέρθηκε σε όλους μοναστηριακό κέρασμα στο αρχονταρίκι της μονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Θεοφάνης ήταν μέχρι πρότινος ηγούμενος της ιεράς μονής Γενεσίου Θεοτόκου “Παναγίας Βροντιανής” στη Σάμο, αφήνοντας μεγάλο έργο εκεί.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Θεόκλητος τέλεσε τη θεία λειτουργία στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή αγίου Νικολάου Αναπαυσά, συμπαραστατούμενος από τον νέο ηγούμενο π. Θεοφάνη και άλλους ηγουμένους των μονών των Μετεώρων.