Σταγών και Μτεώρων κ.κ. Σεραφείμ: Ελπίζω να καμφθεί ο γείτονας…

51.800

Πριν από λίγο σε ενημερωτικό site του Νομού Τρικάλων (www.stagonnews.gr) διάβασα μία ευχάριστη είδηση με τίτλο «Στην Καλαμπάκα θα βρίσκεται 14 – 15 Σεπτέμβρη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος».

Σύντομος επιθυμώ να είμαι. Σύντομος. Λοιπόν, ο άγιος Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα και σχετικά με το ζήτημα της μεταλλαγής της Μητρόπολης Σταγών από προσωποπαγή σε μόνιμη, είπε τα εξής: «ελπίζω να καμφθεί ο γείτονας και να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα για τον Λαό της Καλαμπάκας».

Ο γείτονας άγιε Σταγών και Μετεώρων έχει όνομα και τίτλο. Είναι ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος. Ο κ.κ. Αλέξιος πάντοτε υπήρξε συνεπής προς τις δηλώσεις του. Εσείς όμως; Πριν 1 ή 2 χρόνια δεν αναφέρατε ανοικτά ότι θα αποσυρθείτε από τα διοικητικά του Επισκόπου; Πέρασαν 1…2…χρόνια άγιε Σταγών και Μετεώρων. Ο κ.κ. Αλέξιος είχε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα. Κι αν κάποιοι πάτε να επικαλεστείτε το ζήτημα με την Μητρόπολη Γουμένισσας που το 2014 από προσωποπαγής έγινε μόνιμη, γνωρίζετε το παρασκήνιο; Υπήρξαν έντονοι εκβιασμοί προς τον άγιο Κιλκισίου.

Λοιπόν το ζήτημα είναι ένα. Αυτή τη στιγμή η πανέμορφη πόλη της Καλαμπάκας έχει Μητρόπολη. Είναι ένας απίστευτος πόλος έλξης και έχει δική της Μητρόπολη. Αν δεν παραμείνει προσωποπαγής, θα προσαρτηθεί στην Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, δεν θα αλλάξει τίποτε και θα φέρει τον τίτλο Τρίκκης, Σταγών και Μετεώρων. Δεν αλλάζει τίποτε. Η ουσία είναι μία. Θα υφίσταται Μητρόπολη, τα γραφεία αυτής στην Καλαμπάκα, οι ενορίες θα λειτουργούν και το ποιμαντικό έργο θα συνεχιστεί. Τι αλλάζει;

Γιατί ορισμένοι κύκλοι εμμένουν σε ένα θέμα που έχει λήξει; Το 2000 η Ιεραρχία δεν ενέκρινε να προχωρήσει η διαδικασία μονιμοποίησης της προσωποπαγούς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες είναι αναγκαία η συναίνεση του αγίου Τρίκκης και Σταγών. Η πολεμική δεν προέρχεται από την Τρίκκης και Σταγών. Αρκεί να δείτε το ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου της Σταγών και Μετεώρων το 2012 που διακατέχεται (αλήθεια σε ποιον δώσατε να γράψει ένα τέτοιο »αντιεκκλησιαστικό»’ κείμενο) από σκληρότητα, επιθετικότητα και πασχίζουσα αγωνία για την των πραγμάτων εξέλιξη (βλ. http://www.amen.gr/article/imstagwn-kai-metewrwn-to-thema-tis-monimopoiisis-den-ekleise).

Με τη σύμφωνη γνώμη του αγίου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου δημιουργήθηκε η προσωποπαγής Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Να λοιπόν που ο κ.κ. Αλέξιος είπε το ΝΑΙ. Αυτός είναι ο «γείτονας» άγιε Σταγών και Μετεώρων. Ένας γείτονας που όλα αυτά τα χρόνια δεν ανακίνησε το θέμα που ως γνωστόν είναι δεδομένη και γνωστή η πορεία του.

Περισσότερο χρήσιμο θα ήταν στην Καλαμπάκα να υπάρξει περισσότερη ταπείνωση στις Ιερές Μονές που κατάντησαν lux κέντρα φιλοξενούμενων και έχασαν την απλή αρχοντική τους ομορφιά. Και πιστεύω πως ένα άλλο ζήτημα θα ήταν η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων σε συνεργασία με τις Ιερές Μονές να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και όχι να βολεύονται οι ίδιοι και οι ίδιοι στις Ιερές Μονές, δημιουργώντας κλειστές κοινωνίες και κάστες εκλεκτών. Επίσης ένα Διορθόδοξο Συνεδριακό Κέντρο θα μπορούσε να λειτουργεί και να γίνουν ακόμη πολλά άλλα. Το ζήτημα σας είναι η μονιμοποίηση της Μητρόπολης;

Παραφράζοντας τη φράση του αγίου και σεβαστού Σταγών και Μετεώρων, «ελπίζω να αναγνωρίσει ο γείτονας» μας κ.κ. Σεραφείμ τη θετική και σύμφωνη γνώμη του αγίου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου ώστε να δημιουργηθεί η προσωποπαγής Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Τουλάχιστον να του το αναγνωρίσετε του αγίου Τρίκκης και Σταγών.

Ι. Ζ.