Κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης

tsipras megaro copy

Σε θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αναδεικνύεται η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χάνει τη δεδηλωμένη καθώς οι ψηφίσαντες ΝΑΙ από τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες ήταν 118, ενώ το όριο διατήρησης ήταν οι 120.

Αν και αρχικά ο πρωθυπουργός αναζητούσε αφορμή για να προσφύγει στις κάλπες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από το Μαξίμου διέρρευσε ότι θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ωστόσο ούτε αυτό το σενάριο είναι συμπαγές καθώς στο παρασκήνιο εξελίσσονται διεργασίες οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ανασύνθεση και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος έτσι ώστε να αποκτήσει στήριξη και από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, οικοδομώντας κατ ουσία μια κυβέρνηση συνεργασίας ή ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός έχει λαβεί σαφή μηνύματα από τους εταίρους ότι η προσφυγή στις κάλπες σε αυτή τη φάση θα δημιουργήσει προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στον ESM.

Υπ αυτό το πρίσμα ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να αναζητήσει λύσεις εκ των ενόντων που πρακτικά σημαίνει διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης. Έτσι δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της διεκδίκησης ψήφου εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγηθεί σε νέο δομικό ανασχηματισμό ή σε πολιτική συνεννόηση με Το Ποτάμι, που θα του επιτρέψει τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης.

Τα δυο αυτά σενάρια προϋποθέτουν νέο κείμενο κυβερνητικής συνεργασίας και προγραμματικών συγκλίσεων το οποίο θα ντύσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και θα αποτελέσει τη βάση της αποστολής του, η οποία δεν θα είναι άλλη από την αποκατάσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία με τους εταίρους και το νέο πρόγραμμα του ESM.

Η νέα αυτή κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα 9 μηνών, ο οποίος αν και δεν θα αναφέρεται ρητά αποτελεί το τέλος της διαδρομής, καθώς τόσο εκτιμάται ότι χρειάζεται για την υπέρβαση των δυσκολιών και των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

sofokleousin