Σταφιδόπιτα

Οι σταφίδες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και όταν συνδυάζονται και με άλλα θρεπτικά υλικά όπως αυτά που ακολουθούν παρακάτω τότε το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα ευεργετικό.

Υλικά που θα χρειαστείτε για την σταφιδόπιτα

  • ½ κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ κιλό αλεύρι κανονικό
  • 1 ½ ποτήρι μαύρη ζάχαρη
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 φλιτζάνι αλεσμένους ξηρούς καρπούς
  • λίγο γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι τρίμμα λεμονιού

Πώς να φτιάξετε την σταφιδόπιτα

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το νερό, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, τα μυρωδικά και σιγά σιγά το αλεύρι.

Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 200 βαθμούς. Πριν βάλουμε την σταφιδόπιτα στο φούρνο πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

diatrofi.gr