Διαβήτης και άσκηση

Αναρωτιέστε αν διαβήτης και άσκηση πρέπει να συνδυάζονται; Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος, σε σχέση με τα φυσιολογικά.

Ο οργανισμός σας παράγει τη γλυκόζη από τις τροφές που τρώτε. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη η οποία εκκρίνεται από το πάγκρεας, παίρνει την γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφέρει στα κύτταρα, τα οποία την χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμφανίζεται όταν η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα κύτταρα, άλλα αντίθετα συσσωρεύεται στο αίμα.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, στα νεύρα και στα άλλα όργανα του σώματός σας. Μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια της ζωής σας.

Διαβήτης και άσκηση : Γιατί η άσκηση είναι σημαντική;
Η φυσική άσκηση αποτελεί ένα, θα λέγαμε «μυστικό όπλο» για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Όταν ασκείστε, το σώμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη ινσουλίνη για να αντιμετωπίσετε το διαβήτη σας.

Για τους περισσότερους διαβητικούς, ένας καθημερινός περίπατος αρκεί για να μειωθεί η ποσότητα των φαρμάκων που λαμβάνουν για να ελέγξουν το Σακχαρώδη Διαβήτη τους.

Διαβήτης και άσκηση : Οφέλη στους πάσχοντες
Χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης
Βελτίωση της κυκλοφορίας
Μείωση της ανάγκης για ινσουλίνη και από του στόματος θεραπεία
Αύξηση της απώλειας βάρους και μείωσης της πρόσληψης βάρους (το πολύ σωματικό λίπος μπορεί να επιδεινώσει το Σακχαρώδη Διαβήτη)
Ενδυνάμωση της καρδιάς, των μυών και των οστών
Βελτίωση της σωματικής δύναμης, της ελαστικότητας και της αντοχής
Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της ψυχικής διάθεσης
Μείωση του στρες
Διαβήτης και άσκηση: Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε
Πριν οργανώσετε και ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης ρουτίνας, θα πρέπει να ελέγξετε με τη βοήθεια του γιατρού σας την κατάσταση της καρδιά σας, των νεφρών σας, των αρθρώσεων σας και του νευρικού σας συστήματος. Θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι είστε αρκετά υγιείς για να ασκηθείτε.

Κάποια είδη άσκησης μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εσάς. Για παράδειγμα, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με τα νεύρα στα πόδια σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιο είδος άσκησης που δεν ασκεί πίεση στα πόδια σας.

Όταν πλέον ξεκινήσετε να ασκείστε, ξεκινήστε με αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε το σώμα σας να συνηθίσει. Αρχίστε με περπάτημα διάρκειας 5 με 10 λεπτών, είτε έξω είτε σε διάδρομο. Σταδιακά αυξήστε το χρόνο περπατήματος λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα. Όταν το σώμα σας προσαρμοστεί, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα είδη άσκησης όπως

κολύμπι
ποδήλατο
χορός
αεροβική γυμναστική
Διαβήτης και άσκηση : Τι πρέπει να ξέρετε για τις διάφορες θεραπείες
Θα πρέπει να ελέγχετε τις τιμές της γλυκόζης αίματος πριν και μετά την άσκηση, ειδικά εάν παίρνετε ινσουλίνη ή φάρμακα από το στόμα για να ρυθμίσετε το σάκχαρο σας.

Η σωματική άσκηση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος (υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία). Πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις που με τον κατάλληλο έλεγχο μπορούν να προληφθούν. Δεν πρέπει ο φόβος για τέτοιες καταστάσεις να σας περιορίζει και να σας εμποδίζει να ασκηθείτε.

Επειδή η σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου, πριν ξεκινήστε να ασκείστε, ίσως χρειαστεί ο γιατρός σας να ρυθμίσει κατάλληλα την αγωγή που λαμβάνετε.

Επίπεδα σακχάρου και άσκηση
⦁ Εάν το σάκχαρό σας είναι ≥300 mg/dl πριν ξεκινήσετε την άσκηση, δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε γιατί μπορεί να αυξηθεί και άλλο
⦁ Εάν το σάκχαρό σας είναι ≤100 mg/dl πριν ξεκινήσετε την άσκηση, φάτε κάτι ελαφρύ

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω πληροφορίες;
Διαβήτης και άσκηση είναι σημαντικό να συνδυάζονται. Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη σε όλους μας και ειδικότερα στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Συζητείστε με το γιατρό σας για το ποιο είναι το πιο κατάλληλο είδος άσκησης για εσάς και επιλέξτε κάτι που θα σας ευχαριστεί, έτσι ώστε να μην το παρατήσετε. Η σωματική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσουν στον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη σας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας.

diatrofi.gr