Στ. Βαβύλης: Εν τέλει ζητάμε και θέλουμε ανοιχτές διαδικασίες στο Δήμο Τρικκαίων;

Τέθηκε σήμερα σε δια περιφοράς και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της παραχώρησης χρήσης με αντάλλαγμα ήδη εγκατεστημένης εξέδρας καταστήματος στην όχθη του Ληθαίου ποταμού. Πρόκειται για ένα θέμα με διάφορα τεχνικά ζητήματα (ακόμα και ζήτημα ενδεχόμενης αναρμοδιότητας του Δήμου) με ιδιαίτερους νομικούς ορισμούς. Πρόκειται για ένα θέμα που είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς, σίγουρα είναι ένα θέμα για το οποίο θα γινόταν εκτενής συζήτηση στα έδρανα του συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να συζητηθεί το θέμα δια περιφοράς χωρίς να μπορέσουμε να το συζητήσουμε, χωρίς να μπορέσουν να εκφραστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Οι fast-track διαδικασίες μόνο βλάπτουν τα συλλογικά όργανα. Από τη στιγμή ειδικά που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις το θεωρώ δεδομένο ότι θα το συζητήσουμε και θα διαφωνήσουμε και εν τέλει θα αποφασίσουμε. Και φυσικά με τη χρονιά που πέρασε δεν είναι η πρώτη περίπτωση. Με πολλαπλές προφάσεις και με την επίκληση της έκτακτης ανάγκης λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις, γίνονται ακόμα και αναθέσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός να το λαμβάνουμε υπ’ όψιν ως ένα εμπόδιο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα αποφασιστικό όργανο ουσίας που έχει το ρόλο του θεσμικού εγγυητή της δημοκρατίας. Είναι κρίμα για τον οποιοδήποτε λόγο να το περιφρονούμε και να μην αναδεικνύουμε τον ουσιαστικό του ρόλο.

 

Στέφανος Βαβύλης-Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων με το συνδυασμό «Μαζί για τα Τρίκαλα»