Σούπα κουνουπιδιού με ανθόγαλο

Υλικά

Μερίδες: 8 μικρά μπολ

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, τις φέτες κρεμμυδιού και τη σκελίδα σκόρδου.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 3 – 4 εκ.
  3. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  4. Σουρώνουμε τα στερεά, κρατώντας το υγρό. Πετάμε το σκόρδο και πολτοποιούμε το κουνουπίδι και το κρεμμύδι στο μπλέντερ, προσθέτοντας όσο από το υγρό του βρασίματος χρειάζεται για να βοηθήσουμε την πολτοποίηση (θέλουμε να προκύψει μια μετρίως πηχτή κρέμα).
  5. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό, το μπαχαρικό της αρεσκείας μας, το βούτυρο και το λάδι.
  6. Ανακατεύουμε και βάζουμε τη σούπα να πάρει μία βράση.
  7. Ρυθμίζουμε την πυκνότητα προσθέτοντας όσο υγρό από το βράσιμο του κουνουπιδιού χρειάζεται.
  8. Αποσύρουμε και έπειτα από 4 – 5 λεπτά ενσωματώνουμε το ανθόγαλο ή το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
  9. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή χλιαρή. Αν η σούπα κρυώσει μέχρι να τη σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μην κόψει το ανθόγαλο ή το γιαούρτι. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με κρουτόν.

gastronomos.gr