Η Σουηδία δίνει επιπλέον 10 δισ. για το κράτος πρόνοιας και εμείς ψάχνουμε 7 δισ. το χρόνο για πλεονάσματα

Αυτό που κάνει η Σουηδία είναι πραγματικά αδιανόητο… Τόσο για την Ελλάδα της κρίσης αλλά όσο και για τη νοοτροπία που επικρατούσε στη χώρα μας για το δημόσιο και το κράτος πρόνοιας πολύ πριν καταλάβουμε ότι οδεύουμε προς τον γκρεμό.

Η ελληνική και η σουηδική δεν είναι δύο παρόμοιες σε δομή οικονομίες, ούτε μπορούμε να συγκριθούμε σε πολλά πράγματα με τους Σκανδιναβούς. Όμως προχθές είδε το φως της δημοσιότητας μία είδηση που όταν την ακούει ο Έλληνας που ζει στη δίνη της ύφεσης εδώ και οκτώ χρόνια και ετοιμάζεται για νέες θυσίες την επόμενη πενταετία, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να μελαγχολεί και το περισσότερο να θυμώνει με τις επιλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Μερικές φορές δεν χρειάζονται βαρύγδουπες οικονομικές αναλύσεις και συγκρίσεις αλλά απλά παραδείγματα που δείχνουν την τεράστια διαφορά μεταξύ δύο οικονομιών για να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση αν θέλει να φτιάξει το δικό της μέλλον. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εκτιμήσεις της σουηδικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, η Σουηδία θα εμφανίσει πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις, λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Έτσι, αναμένεται να εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ έως το 2020 το οποίο θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική έκρηξη που θα σημειωθεί μέχρι το 2025.

Διότι μπορεί το κράτος πρόνοιας της Σουηδίας να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο, όμως τα 300.000 περισσότερα παιδιά και άλλοι τόσοι συνταξιούχοι που θα υπάρχουν έως το 2025, σε συνδυασμό με τους μετανάστες που θα χρειάζονται φροντίδα και παροχές και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, θα δοκιμάσουν τις αντοχές του. Τα νούμερα είναι εξαιρετικά υψηλά για μία χώρα με πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων.

Η σουηδική κυβέρνηση θα δαπανήσει τα χρήματα αυτά για να προσλάβει  επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, προσωπικό για την προσχολική ηλικία, καθηγητές και αστυνομικούς. Αδιανόητο! Προσέξτε, το δημόσιο δεν θα προσλάβει… όποιον βρει, απλά για να κρατήσει χαρούμενους τους ψηφοφόρους αλλά συγκεκριμένες ειδικότητες που θα συμβάλλουν στο να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την αύξηση του πληθυσμού.

Το υπουργείο Οικονομικών της Σουηδίας επικαλέστηκε τα υψηλότερα έσοδα, κυρίως από τον κεφαλαιακό φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τις μειωμένες δαπάνες, ως τους λόγους πίσω από τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται σε διαθέσιμο καθαρό δανεισμό την περίοδο 2017-2020.

Στο μεταξύ, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου «κλειδώνει» το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βγάλει περίπου 7 δισ. ευρώ περισσότερα από τα έξοδά της. Γιατί; Μα, φυσικά για να τα στείλει στο εξωτερικό από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος δεν ανακυκλώνεται. Σημειώνεται ότι το χρέος της Σουηδίας ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 60,3%, όταν το ελληνικό είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο στο 176%.

Στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα, η χώρα μας διαθέτει έναν κακά δομημένο δημόσιο τομέα με τεράστιες ανάγκες τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει. Όχι με μία πρόβλεψη για δημογραφική έκρηξη – όπως στη Σουηδία – αλλά με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ερήμωση της χώρας τις επόμενες δεκαετίες και γήρανση του πληθυσμού.

Η Ελλάδα είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο στο μέλλον μία χώρα γερόντων με τις  σχετικές μελέτες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδα θα μειωθεί έως και κατά 2,5 εκατομμύρια.

Σε μία απλοϊκή σύγκριση με τη Σουηδία, και η Ελλάδα θα χρειαστεί προσωπικό που θα εργάζεται τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά όχι προσωπικό για την προσχολική ηλικία αφού θα γεννιούνται πολύ λιγότερα παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού διαΝΕΟσις, στις επόμενες δεκαετίες ο πραγματικά οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα «εξαφανιστεί», αφού θα μειωθεί κατά 1-1,7 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα, ένας στους τρεις θα είναι άνω των 65 άρα και συνταξιούχος, ενώ κάτω των 14 ετών θα είναι μόλις το 12%-14%.

Ανεργία: Στόχος η ευρωπαϊκή πρωτιά για τη Σουηδία – εμείς διώχνουμε 400.000 εργαζόμενους

Στη Σουηδία, η ανεργία διαμορφώνεται στο 6,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 κρατών να διαμορφώνεται στο 7,8% και της Ευρωζώνης των 19 μελών στο 9,3%. Την ώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια η μόνιμη και αδιαφιλονίκητη πρωταθλήτρια με την ανεργία στο 23,2%, η Σουηδία έχει βάλει στόχο να γίνει η πραγματική πρωταθλήτρια.

Ο πρωθυπουργός Stefan Lofven θέλει η χώρα του να εμφανίσει μέσα στα επόμενα χρόνια το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Τσεχία (3,2%) και ακολουθεί η Γερμανία (3,9%) και η Μάλτα (4,1%). Πόσο θλιβερά είναι αυτά τα στοιχεία όταν εκτιμάται ότι από την Ελλάδα έχουν φύγει την περίοδο 2008-2016 περίπου 450.000 Έλληνες προς αναζήτηση εργασίας. Έμπειροι τεχνίτες και υψηλής κατάρτισης προσωπικό, εργάτες και μάνατζερ. Από αυτούς εκτιμάται ότι 20.000 είναι επιστήμονες. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η συμβολή των Ελλήνων στις χώρες που μεταναστεύουν είναι τεράστια, ενισχύοντας τα έσοδά τους κατά 9 δισ. ευρώ ετησίως!

Η Ελλάδα διώχνει τους νέους και τα καλά μυαλά, δεν μπορεί να συντηρήσει το κράτος πρόνοιας, γερνάει, ενώ παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, μετρώντας ήδη πάνω από 60.000 πρόσφυγες, την ώρα που η Σουηδία έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την ενσωμάτωση των 163.000 μεταναστών που δέχτηκε το 2015.

liberal.gr