Σοκ: Η χώρα στον «αέρα» – Οι Ευρωπαίοι είπαν «όχι» στην παράταση

varoufakis 3

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνεδρίαση του Euroworking Group είχε δραματική κατάληξη για την Ελλάδα. Οπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.

«Οχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Τσίπρας αναμένεται να πει και το Eurogroup, κάτι που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών. H συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά τις 5.30 το απόγευμα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την ώρα που ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα στις Βρυξέλλες συζητούσαν βελτιωτικό κείμενο συμφωνίας. Φαίνεται ότι οι Θεσμοί είχαν σκοπό να κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις για να υπάρξει σύγκλιση με την Αθήνα, όμως, το διάγγελμα Τσίπρα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωναν άλλωστε ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Αυτό ουσιαστικά αφήνει τη χώρα μας στον «αέρα» από την Τρίτη 30η Ιουνίου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Και βεβαίως η ΕΚΤ δεν μπορεί να καλύψει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, γεγονός που θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.

Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση που είχαν θέσει στο Eurogroup αφήνοντας χωρίς περιεχόμενο το δημοψήφισμα.

.imerisia.gr