Σκρέκας: Υπάρχουν αποθέματα σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, o Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, Νικόλαος Ζαχαριάδης.

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, εξέτασε όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νωρίτερα το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία τις οποίες παρακολουθούμε στενά.

Στη συνεδρίαση αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εξετάσαμε όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

 • Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
 • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
 • Επίσης, υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα.
 • Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών..
 • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
 • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
 • Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί τη σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 • Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.
 • Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση.
 • Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
 • Επίσης, χθες, με τους ομολόγους μου, Υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ζητήσαμε με κοινή επιστολή προς τη γαλλική προεδρία και την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 • Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο φθινόπωρο.
 • Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο».