Σκρέκας: Αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις μέσα σε 30 ημέρες

Αμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες εντός 30 ημερών αντί 90 που ισχύει ως σήμερα αλλά και άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ήταν μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Υπενθυμίζεται, ότι ανάμεσα στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της καταστροφής από τις φωτιές, περιλαμβάνεται και η άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των περιοχών που παραδόθηκαν στις φλόγες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Στην ΠΝΠ που υπογράφεται αύριο υιοθετούνται μια σειρά από καινοτομίες» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας, μεταξύ αυτών, ότι κάθε περιοχή που έχει καεί κηρύσσεται αναδασωτέα.

Ηδη σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Τα 7 άμεσα μέτρα για το Περιβάλλον στις πυρόπληκτες περιοχές
Μιλώντας κατά την παρουσίαση των μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων κατοίκων και περιοχών, ο κ. Σκρέκας, επεσήμανε ότι οι βασικές προκλήσεις έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και την προσαρμογή των δασικών συστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις άξονες του σχεδίου:

Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών συστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς
Ενδυνάμωση της προστασίας των δασών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ενίσχυση της συνείδησης της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό το μέτωπο.
«Έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, και παρέθεσε επτά σημεία:

Χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 που ισχύει ως σήμερα
Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στις καμένες εκτάσεις
Απομάκρυνση καμένων δέντρων
Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
Έκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων για τις καμένες εκτάσεις στις οποίες θα εξειδικεύεται η απαγόρευση δραστηριοτήτων
Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και ΜΚΟ να μπορούν να προχωρούν σε αναδασώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές με δικές τους δαπάνες. Το δασαρχείο θα ορίζει τις περιοχές και τις προδιαγραφές της αναδάσωσης με κατάλληλα δέντρα.

Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων και τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να απεμπολεί τα δικαιώματά του επί των δασικών εκτάσεων.
Πηγή: iefimerida.gr