Σκέψεις να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου

Το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία από την 1η Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Για το θέμα έχει ήδη αναφερθεί η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία σε συνέντευξή της σημείωσε ότι μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα και αυτών των σχολείων ή όχι. Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε’ και τη ΣΤ’ Δημοτικού».

Παρομοίως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί ανάλογα στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα αποφασίσει, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας, να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η πρόταση επιστροφής των μαθητών μόνο των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού, καθώς ως μεγαλύτερα παιδιά μπορούν από μόνα τους να προσέχουν περισσότερο. Σε περίπτωση μη ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, εξετάζεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου.

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος επισήμανε ότι «έχουμε θετικά δείγματα. Αν συνεχίσουν τα δείγματα αυτά, υγειονομικά τουλάχιστον, υπάρχει ασφάλεια για την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία., σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα γίνει με τα παιδιά του Δημοτικού και γενικά η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα, δεν πρόκειται για εξίσωση που έχει μια λύση και η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις, δεν είναι μόνο η Επιτροπή».

Liberal.gr