Σεισμός στη Γερμανία – Για πρώτη φορά μετά τον Β’ ΠΠ ακροδεξιοί στη Βουλή

Τρόμο προκαλούν, εντός και εκτός Γερμανίας, τα αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που βάζουν στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακροδεξιό κόμμα.

Με τους νεοναζί του AfD να έχουν ήδη ξεκινήσεις τις απειλές, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναζητά συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση στην τέταρτη θητεία της.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, της κλείνει ήδη το μάτι προειδοποιώντας την για υποχωρήσεις. «Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», της διαμηνύει.

Διαφωνούν με τον συνασπισμό «Τζαμάικα» οι περισσότεροι Γερμανοί 

Κι αυτά ενώ δημοσκόπηση μαρτυρά ότι οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον συνασπισμό “Τζαμάικα” μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό “Τζαμάικα”.

Τα exti polls

Με βάση τα exit polls το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ, CDU, καταλαμβάνει 32,5%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD το 20 % ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία  AfD καταλαμβάνει 13,5%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Μέρκελ: Ελπίζαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα 

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

«Παλέψαμε για μια Γερμανία που ζούμε ευχαρίστως αυτό προϋποθέτει οικονομική ευημερία χωρίς την οποία δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, να χτίσουμε μια ισχυρή Ε.Ε. καταπολεμώντας την παράνομη μετανάστευση. Σε αυτό ανήκει και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, θα μας απασχολήσουν και τους επόμενους μήνες. Εχουμε μια εντολή που θα πρέπει να υλοποιήσουμε και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε σε κλίμα κάθε άλλο παρά πανηγυρικό.

Ιστορικό ρεκόρ του ακροδεξιού κόμματος

Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η Deutsche Welle είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα στην πρώην Ανατολική Γερμανία είναι δεύτερη δύναμη -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- συγκεντρώνοντας το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεσμεύθηκε σήμερα «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Χρησιμοποίησε μάλιστα φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της. 

«Ανοιχτή η δεξιά πτέρυγα»

Αναφερόμενος στο ρεκόρ του νεοναζιστικού κόμματος, ο Χορστ Ζέχοφερ -επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU)- του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, δήλωσε ότι το κόμμα του είδε τα ποσοστά του να μειώνονται επειδή άφησε «ανοικτή τη δεξιά του πτέρυγα».

Βατερλώ για το SPD

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του Σουλτς στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ