Η σημασία του πρωινού για τα παιδιά

Τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό συστηματικά, πιθανόν να μη λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 802 παιδιά ηλικίας 4-10 ετών και 884 παιδιά ηλικίας 11-18 ετών. Η διαιτητική πρόσληψη των παιδιών αξιολογήθηκε μέσα από συμπλήρωση ημερολογίων καταγραφής τροφίμων.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών, που κατανάλωναν καθημερινά πρωινό είχαν υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης φυτικών ινών, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου και φυλλικού οξέος μέσα στη μέρα, συγκριτικά με εκείνα που συνήθιζαν να παραλείπουν το πρωινό, ενώ στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (11-18 ετών), η συστηματική κατανάλωση πρωινού φάνηκε να συνδέεται μόνο με υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως το πρωινό μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών στα παιδιά.

Κλείνοντας, τονίζουν πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες ώστε να εξεταστεί κατά πόσο οι υψηλότερες προσλήψεις προέρχονται μόνο από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στο πρωινό γεύμα ή αν οφείλονται και σε αλλαγές στη συνολική ποιότητα της διατροφής.

medicalnews.gr