Shopflix.gr: Ο ομιλος Μαρινάκη μπήκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του τρέχει ήδη το marketplace του ομίλου Μαρινάκη, shopflix.gr. Στη γκάμα του ηλεκτρονικού καταστήματος πώλησης αγαθών εντάσσονται προϊόντα τεχνολογίας, είδη σπιτιού, υγείας και ομορφιάς, παιδικά, προϊόντα για κατοικίδια και κωδικολόγιο κάβας.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην επιχείρηση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται εκτεταμένη ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων λιανικής, προκειμένου να συμμετάσχουν στη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών παραγγελιών, προαναγγέλλοντας ότι σταδιακά το κωδικολόγιο θα αυξάνεται.

Εξυπηρέτηση του shoplflix.gr μέσω του στόλου της Courier Center

Βασικό στοιχείο λειτουργίας του shopflix.gr αποτελεί η είσοδος του εκάστοτε πελάτη στην πλατφόρμα, η καταχώρηση της παραγγελίας από πλευράς του. Κατόπιν, το συνεργαζόμενο κατάστημα αναλαμβάνει να καταχωρίσει και να προετοιμάσει την παραγγελία του πελάτη.

Μόλις είναι έτοιμη η παραγγελία, την ευθύνη της διανομής έχει η εταιρεία κούριερ του ομίλου Μαρινάκη, Courier Center. Ως προς την χρέωση του μεταφορικού κόστους, η ευρύτερη πρακτική ενός marketplace διεθνώς προβλέπει να γίνεται η επιβάρυνση των μεταφορικών ανάλογα με το προϊόν αποστολής.

Στην προκειμένη χρονική στιγμή το shopflix.gr έχει ξεκινήσει με επιθετική χρέωση κατά την είσοδό του στην αγορά, που ανέρχεται στο επίπεδο του 1,5 ευρώ οριζόντια για όλες τις παραγγελίες, και αφορά στο πρώτο διάστημα γνωριμίας της πλατφόρμας με το καταναλωτικό κοινό.

Το shopflix.gr διατηρεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αμιγώς τον χαρακτήρα ενός marketplace, το οποίο ενέχει τη δομή μίας πλατφόρμας που διαθέτει συνεργαζόμενα καταστήματα και στη συνέχεια μέσα από τα καταστήματα αυτά, το προϊόν που παραγγέλλεται, ταξιδεύει πανελλαδικά και παραδίδεται στην πόρτα του εκάστοτε πελάτη.

Στο πλάνο και η δημιουργία κεντρικών αποθηκών

Στα μελλοντικά πλάνα του ομίλου είναι κατά πάσα πιθανότητα να δημιουργήσει και κεντρικές αποθήκες στα πρότυπα μεγάλων marketplaces του εξωτερικού, μέσα από τις οποίες θα γίνεται πλέον κεντρικά η διανομή των προϊόντων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του shopflix.gr.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Μαρινάκη εκτείνεται σε βάθος τριετίας, όπου πρόκειται να υλοποιηθεί σειρά κινήσεων που σχετίζεται με την επέκταση και διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κάλυψη διανομής στο 93% της επικράτειας

Η διανομή που γίνεται αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσω της Courrier Center, με κάλυψη που υπερβαίνει το 93% της επικράτειας. Να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Courier Center από τον όμιλο Μαρινάκη είχε ως στόχο εξαρχής την δημιουργία ενός πέμπτου μεγάλου παίκτη στην αγορά των ταχυμεταφορών, συνυπάρχοντας με τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις (ACS, Γενική Ταχυδρομική, ΕΛΤΑ Courier, Speedex).

Υπό διαρκή αξιολόγηση το σύστημα παραγγελιοληψίας και παραδόσεων των παραγγελιών

Την ίδια στιγμή το shopflix.gr έχει την δυνατότητα να αξιολογεί το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού, αρχής γενομένης από την πλατφόρμα και εκτεινόμενη στους συνεργάτες, τους διανομείς έως και την παράδοση στο τελικό σημείο μέσω στοχευμένων ερωτηματολογίων ικανοποίησης πελατών που αποστέλλονται μετά την ολοκλήρωση της κάθε παραγγελίας.

Στόχος από πλευράς των ανθρώπων του marketplace είναι η παράδοση παραγγελιών εντός της επόμενης ημέρας (next day delivery), σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι εφικτό βάσει χιλιομετρικής απόστασης και δυνατότητας προσβασιμότητας στο κάθε μέρος.

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και του στόλου των οχημάτων

Στο πλαίσιο λειτουργίας του shopflix.gr η εταιρεία προέβη στην ενίσχυση του προσωπικού και του στόλου των οχημάτων της, διατηρώντας αυτή τη στιγμή περισσότερα από 100 νέα αυτοκίνητα συνολικά, ενώ η εξυπηρέτηση πραγματοποιείται και μέσω δικύκλων, όπου επίσης η η επιχείρηση προέβη στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της.

Στόχευση του ομίλου είναι το νέo marketplace να έχει πανελλαδική παρουσία, εξυπηρετώντας όλες τις περιοχές της χώρας, όπως αναφέρουν σχετικά οι ίδιες πηγές.

Στο πλάνο ανάπτυξης του shopflix δεν εντάσσεται ο τομέας των φρέσκων τροφίμων, με εξαίρεση ορισμένα προϊόντα ξηρού φορτίου όπως είναι για παράδειγμα τα προϊόντα κάβας ή κάποια αγαθά ανάλογης μορφής που δεν απαιτούν συνθήκες ψύξης κατά την μεταφορά τους.

Πηγή: capital.gr