Σε “ρυθμούς” κορονοϊού η Βουλή: Λιγότερες ομιλίες, ψηφοφορίες ανά ομάδες

Συνεδριάσεις με λίστα βουλευτών. Ονομαστικές ψηφοφορίες ανά ομάδες. Εργασία από το σπίτι. Είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο Κώστας Τασούλας “Δεν πάμε γυρεύοντας” δηλώνει. Το κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοικτό λαμβάνοντας όμως όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αυστηρό πρωτόκολλο αντιμετώπισης του κορονοιού θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με στόχο και το Κοινοβούλιο να συνεχίσει τις εργασίες του, αλλά και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία βουλευτών και εργαζομένων.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου που μετέχουν οι αντιπρόεδροι, οι πρόεδροι των μόνιμων επιτροπών, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν όλο το φάσμα εργασιών και λειτουργίας της Βουλής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τασούλας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αν το μήνυμα της Ιταλίας είναι “μένω σπίτι” το δικό μας είναι “δεν πάμε γυρεύοντας”. Κατά συνέπεια το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτό, λαμβάνοντας ωστόσο όλα τα προληπτικά μέτρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τασούλας θα προτείνει να συνεδριάζει η Ολομέλεια του Σώματος με μικρότερο αριθμό βουλευτών. Δηλαδή οι συζητήσεις δεν θα γίνονται με “ανοικτό” αριθμό ομιλητών, αλλά αντίθετα θα αποφασίσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ποιοι θα τοποθετούνται επί των νομοσχεδίων. Μέτρα θα ληφθούν και κατά την διεξαγωγή των ονομαστικών ψηφοφοριών προκειμένου να μην βρίσκονται και οι 300 την ίδια στιγμή στην αίθουσα της Ολομέλειας. Υπάρχει η σκέψη να ψηφίσουν ονομαστικά ή ανά περιφέρεια ώστε να εισέρχονται κατά ομάδες. Βέβαια η διαδικασία στην περίπτωση αυτή θα είναι πιο μακρόσυρτη και θα ξεπερνά τις δύο ώρες.

Σε ότι αφορά τις επιτροπές που συνεδριάζουν καθημερινά, ήδη έχει αποφασιστεί η διακοπή των εργασιών των ειδικών επιτροπών στις οποίες δεν παράγεται νομοθετικό έργο, αλλά προσκαλούνται επιστήμονες, κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, κ.α για να καταθέσουν τις απόψεις του για επίκαιρα ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Έλεγχος στους επισκέπτες

Ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου είναι να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών που εισέρχεται καθημερινά στο κτίριο. Σημειώνεται ότι καθημερινά μπαινοβγαίνουν από τις τρείς εισόδους περισσότερα από 2000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των βουλευτών και των συνεργατών τους, των ενστόλων και των επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό έχει κλείσει η Βιβλιοθήκη για το κοινό, έχουν σταματήσει οι επισκέψεις σχολειών και ΚΑΠΗ, ενώ έχει ζητηθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να περιοριστούν στους απολύτως αναγκαίους επισκέπτες.

Σκέψεις υπάρχουν επίσης για εργασία από το σπίτι στις ειδικότητες εκείνες που είναι δυνατόν να γίνει.

Όσο για το τι θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα. Το πρώτο μέλημα θα είναι να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενή ώστε να μην γίνει διασπορά της νόσου. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν οι οδηγίες των ειδικών. Πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόταση για την εγκατάσταση μηχανημάτων θερμομέτρησης. Άλλωστε μπορεί κάποιος να μεταφέρει τον ιό και να μην είναι εμπύρετος.

Ο κορονοιός έχει αφήσει ήδη το “αποτύπωμα” του στην αυριανή ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Έχει αποφασιστεί ο δραστικός περιορισμός των ατόμων που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα με υπολογισμούς αντί των 1000 ατόμων που παραδοσιακά παρακολουθούν την τελετή, δεν θα ξεπεράσουν τους 170.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας θα βρίσκεται μόνο ο Πρωθυπουργός, κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησης και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους τους. Από την αίθουσα θα απουσιάζει το διπλωματικό σώμα, ενώ ελάχιστοι θα είναι και οι οικείοι της κυρίας Σακελλαροπούλου που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Για πολίτες βέβαια ούτε λόγος, καθώς ανακλήθηκαν ήδη οι προσκλήσεις που είχαν αποσταλεί από τα πολιτικά κόμματα.