Σε προεκλογικό κλίμα η συζήτηση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

Νέες εξαγγελίες θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός

Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους και με έντονο προεκλογικό άρωμα αναμένεται να γίνει σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική που ξεκινά στις 12:00, μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και το έργο που έχει επιτελέσει στον τομέα αυτό δεν έχουν προβληθεί επαρκώς και ζήτησε τη σημερινή συζήτηση για να έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει μέσα σε μία τριετία (σ.σ. συμπληρώνει μεθαύριο τρία χρόνια στην εξουσία) στο κοινωνικό κράτος, καθώς και αυτές που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα: Τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τις αλλαγές στα εργασιακά, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις νταντάδες της γειτονιάς, τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, το επίδομα γέννησης, κ.ά. «Δεν χαρίζουμε την κοινωνική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, που στέκεται ιδιαίτερα στις αλλαγές που έχουν γίνει στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Ξεχωριστή αναφορά θα γίνει από τον κ. Μητσοτάκη στα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, όπως είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας. «Υπάρχει ένα στερεότυπο -ξέρετε- στην Ελλάδα, ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι κάποιων συγκεκριμένων ιδεολογικών χώρων. Νομίζω ότι εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι αυτό δεν ισχύει», τόνισε χαρακτηριστικά προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η πολιτεία έχει αφενός τις γνώσεις και αφετέρου τους πόρους ώστε να μειωθεί δραστικά η ανεργία και να αυξηθεί η απασχόληση.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρηματοδότηση δράσεων όπως η κατάρτιση των ανέργων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ή προγράμματα οριζόντιας εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από το οποίο ωφελούνται όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά κυρίως νοικοκυριά τα οποία είναι μη προνομιούχα, καθώς αυτά έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα.

 

Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα επεκταθεί πολύ πέρα από τις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει ή προγραμματίζει η κυβέρνηση. Μία μικρή πρόγευση δόθηκε χθες στο Στρασβούργο, όπου απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι «ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο κατοίκους», ενώ δεν άφησε ασχολίαστη και την επέτειο των επτά ετών από το δημοψήφισμα: «Πριν από επτά χρόνια, υπήρξε ένα δημοψήφισμα το οποίο διεξήγαγε η κυβέρνησή σας, το οποίο ώθησε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη. Και αφού στη συνέχεια αντιστρέψατε την απόφαση του ελληνικού λαού και κάνατε τη διάσημη πλέον «κολοτούμπα», υπογράψατε ένα τρίτο πρόγραμμα και ουσιαστικά καταδικάσατε την Ελλάδα σε τέσσερα περιττά χρόνια λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημούλη.

Στο επίκεντρο και η Novartis

Η υπόθεση Novartis θα τεθεί επίσης στη συζήτηση στη Βουλή, με τον κ. Μητσοτάκη να προϊδεάζει από το ευρωκοινοβούλιο για την κατεύθυνση που θα δώσει από το βήμα, σχετικά με τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: «Αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα, σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι ότι δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Υπουργός που ήταν αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατηγορούμενος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, κι ένας δεύτερος Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επίσης παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο επειδή παρενέβη σε δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες», υπογράμμισε κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του.

fimotro.gr