Σε κινητοποιήσεις οδηγούνται και οι Τρικαλινοί φωτογράφοι για το αβέβαιο μέλλον του κλάδου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων πραγματοποίησε σήμερα, 28 Μαρτίου 2023, συνέντευξη τύπου στην Αθήνα και το Αμφιθέατρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., προκειμένου να εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία για τη τροποποίησης της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018 που αφορά την Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών.

Η τροποποίηση της εν λόγω Κ.Υ.Α προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των φωτογράφων.

Κατά την  συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων Ηρακλής Σολιόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με τις κινητοποιήσεις μας δεν διεκδικούμε από την κυβέρνηση χρήματα ή άλλη οικονομική βοήθεια.  Ζητούμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Να διασφαλίσουμε το έργο των επαγγελματιών φωτογράφων. Συγκεκριμένα ζητάμε να επαλειφθεί η φράση που προστέθηκε στην Κ.Υ.Α. και αναφέρει ότι η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονοπώλησης της διαδικασίας φωτογράφισης.»

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων, Σπύρος Διαμαντόπουλος, υπογράμμισε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων συνετέλεσε τα μέγιστα στη δημιουργία του myphoto στο gov.gr, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να γίνεται άμεσα η εξυπηρέτηση των πολιτών στην αποστολή φωτογραφιών για τα δημόσια έγγραφα όπως το δίπλωμα οδήγησης και ζητάει το ίδιο να γίνει και με τις ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ανέφερε σχετικά:

«Είναι σαφές ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι στο πλευρό της Ομοσπονδίας όχι από υποχρέωση, αλλά γιατί το αίτημα τους να ανακληθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση στην εν λόγω ΚΥΑ είναι αντικειμενικά λογικό. Προσπαθήσαμε να μην ολιγοπωληθεί αυτό το κομμάτι της αγοράς από συγκεκριμένη εταιρία. Δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός, λίγο πριν τις εκλογές, να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσω της συγκεκριμένης διάταξης ώστε να αναλάβει συγκεκριμένη εταιρεία το εν λόγω έργο».

Στη συνέντευξη, στην όποια είχαν προσκληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, παραβρέθηκε ο Βουλευτής και Υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Α΄Ανατολικής Αττικής, Υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανέφερε:

«Το αίτημα σας δεν είναι συντεχνιακό. Το Υπουργείο ακύρωσε το συγκεκριμένο διαγωνισμό μία φορά με το που ανέλαβε την διακυβέρνηση και άλλη μία τώρα, κάνοντας προφανές πως στόχος του είναι να κατευθύνει τον διαγωνισμό σε συγκεκριμένο ανάδοχο και ότι ως έγνοια δεν έχει την ασφάλεια στα δημόσια έγγραφα. Συνεχίζει την ίδια πολιτική συρρίκνωσης των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων».

Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε για την επαναφορά της Κ.Υ.Α. στην προηγούμενη διατύπωση της.

Ακολούθησε δήλωση του Προέδρου του Σύνδεσμου Ελλήνων Κατασκευαστών, Αντιπροσώπων & Εμπόρων Φωτογραφικών Ειδών & Συστημάτων Εικόνας (Σ.Ε.Κ.Α.Φ.)  κ. Πέτρου Αγκοπιάν: 

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται καθώς και ο πολίτης βγαίνει κερδισμένος με την ύπαρξη 3.500 φωτογραφείων αλλά και το Κράτος από τα έσοδα και τη μηδενική φοροδιαφυγή»

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας (Ε.Κ.Φ.Α.), κ. Βασίλης Στάμος, εξέφρασε τη θερμή παράκληση να πάψει η προεκλογική ομηρία του κλάδου, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια προκύπτει το ίδιο θέμα πάντα προ και κατόπιν εκλογών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων καλεί τους επαγγελματίες φωτογράφους, την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα για την απαλοιφή της συγκεκριμένης τροποποίησης στην εν λόγω Κ.Υ.Α, στέλνοντας το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με το μέλλον 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων στον φωτογραφικό κλάδο.