Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα

 

Standard-Poor-Logo

 

 

 

 

Στην κατηγορία «Selective Default», δηλαδή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Standard & Poor΄s.

Η υποβάθμιση ωστόσο θεωρείται από τους αναλυτές κίνηση ρουτίνας, καθώς, όπως εξηγούν, κάθε φορά που μία χώρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία ανταλλαγή ή μια επαναγορά χρέους, ένας οίκος αξιολόγησης -στην προκειμένη περίπτωση η S&P- αλλάζει την αξιολόγηση σε SD.

«Είναι μια τεχνική κίνηση που δεν συνιστά απαραίτητα ένδειξη πραγματικής χρεοκοπίας», εξηγεί ο Adrian Miller, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών της GMP Securities. «Μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά η S&P θα αλλάξει εκ νέου την αξιολόγησή της».

Υπενθυμίζεται ότι η S&P έχει ακολουθήσει ξανά την ίδια τακτική στο παρελθόν: είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε SD το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI).

Στη σημερινή υποβάθμιση η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα υποβαθμίστηκαν σε «selective default» από «CCC» προηγουμένως.

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

 

 

.