Σε έργα της Π.Ε. Τρικάλων ο Αγοραστός

sma_pili

 

 

Έργα της Π.Ε. Τρικάλων επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός για να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών και για να συνομιλήσει με τους εργαζομένους. Πρώτος σταθμός ήταν τα έργα βελτίωσης του δρόμου πρόσβασης για τον Σ.Μ.Α. Πύλης, όπου ο κ. Αγοραστός επεσήμανε τη σημαντικότητα του νέου αυτού οδικού άξονα, που συντομεύει το χρόνο μετακίνησης από την Πύλη στο Μουζάκι, αποσυμφορεί την κίνηση των μεγάλων οχημάτων και των απορριμματοφόρων μέσα από τον οικισμό του Παλαιομονάστηρου και δίνει λύση στα προβλήματα προσβασιμότητας τους στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πύλης.

«Είναι ένας δρόμος με πολλαπλά οφέλη που αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας για πολλές δεκαετίες. Είναι προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ και μήκους 3,4 χλμ. και δημιουργεί οικονομίες κλίμακας γιατί εξοικονομούνται πόροι απ’ τη μεταφορά σκουπιδιών στο ΣΜΑ, μειώνεται ο χρόνος μετακίνησης και διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων και παράλληλα εξυπηρετούνται πολλές αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω στο δρόμο αυτό. Ακόμη συμβάλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής καθώς συνδέει τα Μετέωρα με τη Λίμνη Πλαστήρα» δήλωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

sma_pili_2

Απ’ την πλευρά του Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος δήλωσε τα εξής: «Ένα αίτημα 60 χρόνων των τοπικών κοινωνιών της Πύλης και του Μουζακίου έγινε πραγματικότητα. Ο Περιφερειάρχης έπιασε τα μηνύματα των καιρών και των αναγκών που έχουν δήμοι των περιοχών μας, ειδικά στη Δυτική Θεσσαλία και δίνει μέσω των έργων αυτών τη δυνατότητα να υπάρξει στο μέλλον μια αναπτυξιακή τροχιά όσον αφορά το κομμάτι της προσβασιμότητας. Αυτό το έργο δίνει τεράστια υπεραξία στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στις κτηνοτροφικές μονάδες και προσβασιμότητα στο ΣΜΑ Πύλης. Ο Κώστας Αγοραστός είδε με πρακτικό μάτι όλο αυτό το στοιχείο που θεωρούσαμε εμείς σημαντικό και απαραίτητο και θέλω να τον ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των δημοτών του Δήμου Πύλης».

Κατόπιν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Διευθέτηση Ρέματος Παλαιομονάστηρου Δήμου Πύλης» προϋπολογισμού 630.000,00 € (με Φ.Π.Α) που έχει σαν στόχο την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού. Είναι ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία, ένα έργο ουσίας με προϋπολογισμό 630.000 ευρώ, το οποίο υπήρξε αίτημα αρκετών χρόνων και λύνει προβλήματα πλημμυρών που εμφανιζόταν συχνά στην περιοχή, ενώ λύνει και το πρόβλημα συλλογής των νερών. Η κατασκευή του ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες και ευελπιστούμε ότι σε ένα χρόνο να είναι έτοιμο» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Φορέας υλοποίησης  του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και Κύριος και Δικαιούχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 7-10-2011 και περιλαμβάνει τις εργασίες εγκιβωτισμού του ρέματος που διέρχεται στα όρια του οικισμού Παλαιομονάστηρου του Δήμου Πύλης, για την προστασία του οικισμού από πλημμύρες. Θα κατασκευαστεί πλακοσκεπής οχετός διαστάσεων 4,60 χ 3,60 m (με καθαρές εσωτερικές διαστάσεις 4,00 m x 3,00 m) σε μήκος περίπου 270 m από οπλισμένο σκυρόδεμα. Κατά διαστήματα 40 μέτρων θα γίνουν φρεάτια για τον έλεγχο του ρέματος και για καθαρισμό. Η κατασκευάστρια εταιρία πρόκειται να αρχίσει το έργο σε δέκα ημέρες και ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσής του είναι δώδεκα μήνες

Ακόμη ο περιφερειάρχης υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή μνημείου για τους πεσόντες του υψώματος 731 και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους Θεσσαλούς μαχητές που έγραψαν μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η θυσία και η αγωνιστικότητά τους δίνουν το παράδειγμα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας και για τη Θεσσαλία» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο οικόπεδο, επί της οδού Τρικάλων-Καρδίτσας, όπου θα κατασκευασθεί το μνημείο για το «ΥΨΩΜΑ 731» καθώς και η κατασκευή του υποβάθρου του μνημείου, για το οποίο έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση μετά από προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού και η υλοποίησή του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο οικόπεδο προβλέπεται η διαμόρφωση του χώρου για την τοποθέτηση του μνημείου και του χώρου στάθμευσης. Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες Οικοδομικές και Ηλεκτρομηχανολογικές. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Κ.Α.Π. 2012 Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 64.222,21 € (με ΦΠΑ).

Παρόντες κατά την περιοδεία στα έργα ήταν α Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, , οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Ντίνος Μπάρδας, Γιώργος Τσίγκας και Ελένη Αργυροπούλου, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καραγιάννη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

.

 

.