Σε δύο ζώνες χωρίζεται η χώρα – Απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκες και στη ζώνη 1, κλείνει εστίαση, πολιτισμός-αθλητισμός στη ζώνη 2

Σε δύο ζώνες χωρίζεται από το πρωί της Τρίτης η χώρα, με αυστηρά μέτρα να λαμβάνονται και στις δύο.

Στη ζώνη 1, που περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες που σήμερα ανήκουν στις κατηγορίες 1 και 2, επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:00 και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Στη ζώνη 2, που κυρίως περιλαμβάνει τη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική, από το πρωί της Τρίτης κλείνει η εστίαση, οι χώροι άθλησης και πολιτισμού. Δεν απαγορεύεται όμως η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Η τηλεργασία σε ποσοστό 50% του προσωπικού καθίσταται υποχρεωτική και στη ζώνη 1, ενώ όλα τα Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τους νεκρούς του σεισμού στη Σάμο αλλά και την Τουρκία, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ανταπόκριση στην επικοινωνία του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος των νέων μέτρων είναι να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας, καθώς ο καιρός παύει να είναι σύμμαχος της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και να λειτουργήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα η χριστουγεννιάτικη αγορά. Ξεκαθάρισε δε ότι το καθολικό lockdown θα αποτελέσει την τελευταία επιλογή για την κυβέρνηση.