Σανδαλόξυλο κατά της φαλάκρας

Εχουν εμφανιστεί όλων των ειδών οι πιθανές θεραπείες για την απώλεια μαλλιών – συμπεριλαμβανομένων χαπιών, ενέσεων, ακόμα και συστάσεων για κούρεμα των τριχών που έχουν απομείνει στην κεφαλή ώστε να δυναμώσει το (άτριχο) εναπομείναν τριχωτό. Και τώρα ιδού μια νέα… αρωματική ιδέα που φέρει όμως έγκριτη επιστημονική υπογραφή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ότι η μυρωδιά του σανδαλόξυλου – προσοχή όμως, όχι του φυσικού αλλά μόνο του συνθετικού – μπορεί να προάγει την ανάπτυξη τριχών.
«Οσφρητικοί υποδοχείς»
στο τριχωτό της κεφαλής
Το προφανές σημείο για να αναζητήσει κάποιος τους οσφρητικούς υποδοχείς που ανιχνεύουν τις οσμές δεν είναι άλλο από τη μύτη. Ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι παρόμοιοι υποδοχείς υπάρχουν και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, όπως στο δέρμα γύρω από τους θύλακες των τριχών όπου τα κύτταρα παράγουν έναν οσφρητικό υποδοχέα που ονομάζεται OR2AT4. Ο υποδοχέας αυτός παίζει ρόλο σε διαφορετικές λειτουργίες όπως η επούλωση ύστερα από ένα κόψιμο στο δέρμα.
Ο Ραλφ Πάους και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ βασίστηκαν σε προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι ο σχηματισμός νέων τριχών περιλαμβάνει χρήση ενός παρόμοιου «σετ» μοριακών εργαλείων όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για να δημιουργηθεί νέο δέρμα σε μια περιοχή που έχει υποστεί τραυματισμό. Αναρωτήθηκαν λοιπόν αν η ενεργοποίηση του υποδοχέα OR2AT4 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη τριχών.
Το πείραμα της… μυρωδάτης βύθισης
Για να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα δέρματος που είχαν ληφθεί από την περιοχή της κεφαλής εθελοντών οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις λίφτινγκ στο πρόσωπο. Βύθισαν τα δείγματα αυτά σε διάλυμα που περιείχε άρωμα συνθετικού σανδαλόξυλου επί έξι ημέρες. Για ποιον λόγο επέλεξαν συνθετικό και όχι φυσικό σανδαλόξυλο; Διότι πρόκειται για ένα αρωματικό μόριο που είναι πολύ πιθανό να προσδεθεί στον υποδοχέα OR2AT4.
Οι επιστήμονες είδαν ότι εμφανίστηκε 25%-30% αύξηση στην έκκριση μιας αυξητικής ορμόνης στα δείγματα δέρματος του κεφαλιού. Με άλλα λόγια, το άρωμα του σανδαλόξυλου φάνηκε να παίζει ρόλο-«κλειδί» στην ανάπτυξη τριχών.
Επιπλέον, η πρόσδεση του αρωματικού μορίου με τον υποδοχέα φάνηκε να καθυστερεί τη φυσική διαδικασία θανάτου των κυττάρων που εμπλέκονται στον σχηματισμό νέων τριχών, γεγονός που μαρτυρεί φάση ανάπτυξης της τρίχας με μεγαλύτερη διάρκεια. Οταν, αντιθέτως, η ερευνητική ομάδα εμπόδισε τους υποδοχείς OR2AT4 από το να προσδεθούν στα «μυρωδάτα» μόρια, τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης στο δέρμα μειώθηκαν σημαντικά ενώ συγχρόνως αυξήθηκε ο ρυθμός κυτταρικού θανάτου στους θύλακες των τριχών.
«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι ένα ανθρώπινο όργανο μπορεί να ρυθμιστεί μέσω ενός απλού αρώματος που χρησιμοποιείται ευρέως για καλλωπιστικούς σκοπούς» σημείωσε ο δρ Πάους και προσέθεσε ότι «το όργανο χρειάζεται να διεγείρεται συνεχώς από τους οσφρητικούς υποδοχείς ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ανάπτυξη των τριχών».
«Οσφρητική θεραπεία» για την ανάπτυξη τριχών;
Το άρωμα του συνθετικού σανδαλόξυλου μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας «οσφρητικής θεραπείας», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Με ποιον τρόπο; Με εφαρμογή του αρώματος στο τριχωτό της κεφαλής και με στόχο την ανάπτυξη τριχών. Σημειώνεται ότι το συνθετικό σανδαλόξυλο χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά και αρώματα. Ο δρ Πάους διευκρινίζει ότι το άρωμα του φυσικού σανδαλόξυλου έχει διαφορετική δομή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει και την ίδια δράση αλλά και επίδραση στο τριχωτό της κεφαλής.
tovima.gr