Σάκης Παπαδόπουλος: Το Σχέδιο Νόμου για την υγεία

papadopoylos sakis vouli

 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται στη τελική φάση επεξεργασίας προκειμένου να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, δίνει μια ισχυρή απόδειξη, ότι ταυτόχρονα με τα σκληρά μέτρα εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, μπορεί να υπάρξει Παράλληλο Πρόγραμμα συνολικής Ανασυγκρότησης της χώρας με τις προτεραιότητες, τις ευαισθησίες, τα ταξικά προτάγματα της Αριστεράς. Θεσμοθετεί :

– Τη παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους ( ζήτημα που αφορά 3 εκατ. περίπου ανθρώπων ), την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου, τη καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, τη κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή
– Παρεμβάσεις στήριξης και αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σε τραγικές συνθήκες λειτουργικής κατάρρευσής του
– Επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων και της ευελιξίας στη κάλυψη ΜΕΘ και στη λειτουργία του Γ.Ν.Θήρας
– Ρυθμίσεις για την επείγουσα περίθαλψη, τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, την βελτίωση του συστήματος εφημεριών στο ΕΣΥ
– Κίνητρα για τη πλήρωση θέσεων σε δυσπρόσιτα, άγονα Περιφερειακά Ιατρεία και σε Κέντρα Υγείας των Νησιωτικών περιοχών
– Βελτίωση της κινητικότητας του προσωπικού του ΕΣΥ
– Κανόνες για τις χειρουργικές επεμβάσεις και τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝΝ
– Ηλεκτρονική καταγραφή πολύτιμων στοιχείων των υπηρεσιών υγείας, Αρχείο Νεοπλασιών
– Εθνικό σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία
– Διοικητική Μεταρρύθμιση στη ψυχική υγεία, τις δομές απεξάρτησης
– Προβλέψεις για τη προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών από αρμόδια Γραφεία, Διαμεσολαβητές Υγείας, Συντονιστές των υπηρεσιών του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ, συνολικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προς τις ευάλωτες ομάδες.
To Σχέδιο Νόμου αποτελεί την έναρξη μιας τολμηρής ουμανιστικής Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μιας εμβληματικής Αλλαγής στην Υγεία μετά τον Νόμο 1397/83 για την ίδρυση του ΕΣΥ, που συμπεριλαμβάνει :
– Την οργάνωση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με Δομές στις Γειτονιές, Μονάδες Αναφοράς – Αστικά Κέντρα Υγείας, Κέντρα αντιμετώπισης Χρονίων Νοσημάτων ( Σακχαρώδους Διαβήτη… ), που θα έχουν στελέχωση από Διεπιστημονική Ομάδα και οικογενειακούς γιατρούς
– Παρεμβάσεις στο φάρμακο ως δημόσιο αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα ή καταναλωτικό προϊόν, στην αναβάθμιση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, καθώς και στην στήριξη των ελληνικών ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων
– Την ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος διοίκησης του ΕΣΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών, των Νοσοκομείων, για να υπηρετήσει την υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό και να προετοιμάσει τη μετάβαση σε ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το νέο σύστημα διοίκησης θα διασφαλίζει τη διαφάνεια των κριτηρίων, την εντιμότητα και αξιοκρατική επιλογή των προσώπων, την επιστημονική τους επάρκεια, τη δημόσια λογοδοσία τους, τον κοινωνικό έλεγχο, τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών, την ορθόλογη διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων, την μηδενική ανοχή στα φακελάκια και τη διαφθορά, την εξαφάνιση των συναλλαγών – της σπατάλης – της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Θα είναι συμμετοχικό, με τη παρουσία εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης και των ομάδων χρονίως πασχόντων.

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο οφείλουν να αποδείξουν ότι στον Προϋπολογισμό του 2016 εμπεριέχεται η οικονομική στήριξη της εμβληματικής Αλλαγής στην Υγεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σημερινές δημόσιες δαπάνες υγείας βρίσκονται πολύ πιο κάτω και από τον μέσο κοινοτικό όρο και από το όριο του 6% του ΑΕΠ.
Μια πρώτη καλή είδηση είναι ότι για τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2016 πρόσθετη επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη καλή είδηση πρέπει να είναι η κάλυψη των ανεξόφλητων οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ Ε.Π.Ε.Κ.Ε. ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

.