Ένα πεντανόστιμο πιάτο που μπορείτε να το σερβίρετε ως κυρίως δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα αλλά και σαν συνοδευτικό μαζί με ψητά κρεατικά ή ψάρια. Μπορείτε να ψήσετε τις πιπεριές στον φούρνο για μια πιο σπιτική εκδοχή αλλά για ευκολία χρόνου σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες αγοραστές σε βάζο.
Υλικά για τη συνταγή
600 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
½ φρέσκο κρεμμυδάκι
180 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο (για ριζότο)
50 ml λευκό ξηρό κρασί
15 ml πελτέ ντομάτας
150 γραμμάρια ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγο βούτυρο για το τελείωμα
1-2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάστε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι, και διατηρήστε τον ζεστό στην άκρη, χωρίς όμως να συνεχίζει να βράζει και να εξατμίζεται. Ψιλοκόψτε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις ψητές πιπεριές (σπιτικές ή αγοραστές), αφαιρώντας τα σπόρια και στραγγίζοντάς τες από τους χυμούς. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα ψηλό τηγάνι, σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι σε 2 -3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, με μια πρέζα αλάτι. Μόλις αυτό γίνει διάφανο και μαλακώσει, προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το κι αυτό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Δυναμώστε ελαφρά τη φωτιά, βάλτε μια πρέζα αλάτι και μόλις γυαλίσει το ρύζι, περιχύστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίξτε τις πιπεριές και τον πελτέ ντομάτας, ανακατέψτε καλά και αρχίστε να βάζετε τον ζωμό με την τεχνική του ριζότο. Θα πρέπει με μια κουτάλα να περιχύνετε λίγο – λίγο με το ζωμό το ρύζι και να συνεχίζετε με την επόμενη κουταλιά μόλις απορροφάται καλά χωρίς να στεγνώνει το ριζότο, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν είναι έτοιμο ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, αποσύρετέ το από τη φωτιά και προσθέστε λίγο βούτυρο και το τυρί. Ανακατέψτε καλά να μελώσει το ριζότο, πασπαλίστε με πιπέρι και σερβίρετε!