Ρεβίθια: Λόγοι για να τα αγαπήσουμε

Τα ρεβίθια είναι όσπριο που μάλλον έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να τα απολαμβάνουμε στην κλασική ρεβιθάδα, αλλά μπορούν να χωρέσουν σε τόσα πολλά και διαφορετικά πιάτα. Πέρα από αυτό, όμως, έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο διατροφικό τους προφίλ, γιατί είναι τόσο υγιεινά, αλλά και σε μερικούς ακόμα πεντανόστιμους τρόπους που μπορούμε να τα απολαύσουμε.

 

Σε 100 γραμμάρια ρεβίθια βρίσκουμε:

Θερμίδες (kcal) 364

Λιπαρά 6 g, εκ των οποίων κορεσμένα τα 0,6 g       

Χοληστερόλη 0 mg         

Νάτριο 24 mg   

Κάλιο 875 mg    

Υδατάνθρακες 61 g        

Φυτικές ίνες 17 g             

Ζάχαρη 11 g      

Πρωτεΐνη 19 g

Βοηθούν στη ρύθμιση του σακάχαρου στο αίμα

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ώρα για να αξιοποιήσει την ενέργεια που προσφέρουν, χωρίς να συμβαίνουν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας.

Βοηθούν στην πέψη

Τα ρεβίθια περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, με αποτέλεσμα η διαδικασία της πέψης να κυλά πιο ομαλά, αλλά και να αποφεύγονται συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Το να καταναλώνουμε τακτικά τροφές με πολλές φυτικές ίνες βοηθά στο να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός μας.

Βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης

Η “κακή” LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί αν η διατροφή μας περιέχει ρεβίθια, λόγω των φυτικών ινών. Τα λιπαρά που περιέχουν τα ρεβίθια είναι ιδιαίτερα υγιεινά για τον οργανισμό, και δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης μας.

Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Συγκεκριμένα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει μέσα από κάποια λιπαρά οξέα που προκύπτουν από την κατανάλωσή ρεβιθιών, που απομακρύνουν από τον οργανισμό τα άρρωστα ή νεκρά κύτταρα.

Βοηθούν και τα οστά μας

Τα όσπρια περιέχουν σε μικρές ποσότητες στοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, που βοηθούν στην ενίσχυση της οστικής μας μάζας και στην πρόληψη παθήσεων όπως η οστεοπόρωση.

Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου μας

Αυτό συμβαίνει λόγω της χολίνης, ενός θρεπτικού συστατικού που περιέχουν τα ρεβίθια και συμβάλλει στην παραγωγή σημαντικών χημικών συστατικών για τη μνήμη, τη διάθεσή μας αλλά και την καλή υγεία του εγκεφάλου μας γενικότερα.

Πώς να τα απολαύσουμε, εκτός από την (κάπως βαρετή) σούπα;

Η ρεβιθάδα είναι μεν ένα σούπερ χορταστικό και ζεστό φαγητό για τον χειμώνα, αλλά δεν είναι αναγκαστικά και ο πιο νόστιμος τρόπος για να μαγειρέψουμε τα ρεβίθια. Δοκιμάστε τα εξής:

  • Φτιάξτε χούμους, χτυπώντας στο μπλέντερ βρασμένα ρεβίθια μαζί με ταχίνι, χυμό λεμονιού και σκόρδο.
  • Βράστε τα αλλά όχι υπερβολικά για να μαλακώσουν πολύ, και απολαύστε τα κρύα σε μια σαλάτα.
  • Βράστε τα πολύ λίγο, και έπειτα απλώστε τα σε μια λαδόκολλα και ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά. Είναι εξαιρετικό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Αγαπούν πολύ το σκόρδο και την πάπρικα, ή το λεμόνι και τη ρίγανη.

iatronet.gr