Σνακ πριν τον ύπνο: Γιατί είναι κακή ιδέα;

Ας φτιάξουμε μια εικόνα που μάλλον μάς είναι σε όλους οικεία: Είμαστε στον καναπέ, ή στο γραφείο. Κάτι παίζει στο background, ίσως να βαριόμαστε και λίγο, και αποφασίζουμε να καταπολεμήσουμε την ανία μας με τον πιο απολαυστικό τρόπο, δηλαδή να φάμε κάτι.

Οι πιθανότητες λένε ότι αυτό που θα μασουλήσουμε δεν θα είναι κάτι υγιεινό. Για την ακρίβεια, είμαστε σίγουροι ότι η περισσότερη νυχτερινή πείνα είναι για τροφές με πολλές θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη. Από πατατάκια και μπισκότα μέχρι πίτσα και αλατισμένους ηλιόσπορους (μεγάλη συσκευασία, παρακαλώ), σπάνια το βραδινό μας σνακ θα είναι ένα μήλο ή ένα ταπεινό γιαουρτάκι.

 

Και, ναι, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν επιθυμούμε υγιεινό φαγητό το βράδυ. Όπως υπάρχουν και επιπτώσεις. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε;

Με πολύ απλά λόγια, ο οργανισμός μας καίει λιπαρά, με το να καίει γλυκόζη. Αν όμως φάμε ένα μεγάλο γεύμα πριν τον ύπνο, ειδικά με ζάχαρη και λιπαρά, ο οργανισμός μας στην ουσία κάνει το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης, που βάζει το σώμα μας στη λειτουργία αποθήκευσης λίπους. Συνεπώς, αντί να βοηθούμε το σώμα μας να επιτελέσει τη φυσιολογική του διεργασία όσο κοιμόμαστε, το σταματάμε και του φορτώνουμε επιπρόσθετη δουλειά.

Τι μπορώ να κάνω όμως αν πεινάω;

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε – αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς να φάμε ένα σνακ μετά το βραδινό – είναι να έχουμε υγιεινές επιλογές άμεσα διαθέσιμες. Και όταν λέμε “άμεσα”, εννοούμε ένα γιαούρτι με φρούτα, ένα έτοιμο σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά ή μια μικρή μερίδα ποπκόρν (χωρίς βούτυρο και έξτρα αλάτι, προφανώς). Είναι καλύτερο να φάμε κάτι που δεν θα μας βαρύνει, που θα περιέχει σχετικά λίγες θερμίδες αλλά θα προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το γιαούρτι, για παράδειγμα, δίνει μια καλή δόση πρωτεΐνης, ενώ τα ποπκόρν είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν φυτικές ίνες. Η καλύτερη συμβουλή, όμως; Φροντίστε να έχετε διαθέσιμο ένα υγιεινό σνακ που να μη χρειάζεται προετοιμασία. Η ευκολία είναι το κλειδί τις βραδινές ώρες, και συνήθως οι πιο εύκολες λύσεις είναι και οι πιο ανθυγιεινές.

Βασικά, πεινάω όντως;

Θα ξαναπούμε: Η ανία παίζει παράξενα παιχνίδια στον εγκέφαλο. Το ίδιο και η θλίψη, το στρες… Κάθε συναίσθημα μπορεί να μας προκαλέσει την ξαφνική επιθυμία για φαγητό, επειδή αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Αν ο αληθινός λόγος που θέλουμε να φάμε είναι η ανία, μάλλον αυτό ήταν το σημάδι που χρειαζόμαστε για να πέσουμε στο κρεβάτι. Αν πρόκειται για συναισθηματικό φαγητό, τότε είναι καλύτερα να δοκιμάσετε να δείτε κάτι αστείο, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να μιλήσετε με ένα κοντινό σας άτομο.

Έχουμε εναλλακτικές

Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα τσάι ή να διαβάσετε για λίγο, ακόμα και να κάνετε κάτι δημιουργικό. Και μην ξεχνάτε πως πολλές φορές, στο τέλος της ημέρας, είμαστε πολύ πιο αφυδατωμένοι από όσο θέλουμε να πιστεύουμε – κάτι που επίσης σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να εκφραστεί ως πείνα. Ένα ποτήρι νερό μπορεί να είναι κυριολεκτικά αυτό που ζητάει κατά βάθος το σώμα μας.

iatronet.gr