Reuters: Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην Θεσσαλία από Τουρκία και Βουλγαρία

Οι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο στρέφονται σε φθηνότερη λύση ψεκασμού των καλλιεργειών με φυτοφάρμακα. Το υψηλό κόστος τούς αναγκάζει να αγοράζουν υγρά σε πλαστικά μπουκάλια χωρίς ετικέτα, που διακινούνται λαθραία μέσω ξηράς και θάλασσας από Τουρκία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα εν λόγω προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά, όπως δήλωσαν 12 αγρότες σε όλη την πεδιάδα της Θεσσαλίας. Είναι επίσης δυνητικά πιο επιβλαβή: εργαστηριακές δοκιμές που κοινοποιήθηκαν στο Reuters δείχνουν ότι τα μπουκάλια περιέχουν φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια λόγω πιθανολογούμενων κινδύνων για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, όπως εξηγείται από αγρότες, αιρετούς αξιωματούχους, αξιωματικούς επιβολής του νόμου και ειδικούς της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων, αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου οι Αρχές αναφέρουν ότι η χρήση απαγορευμένων και παραποιημένων φυτοφαρμάκων είναι υψηλότερη από ποτέ.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Ένωση επιδιώκει να μειώσει ακόμη και τη χρήση των επιτρεπόμενων ενισχύσεων στις καλλιέργειες στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασής της.

Τουλάχιστον το 14% των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα στα χωράφια της ΕΕ είναι παράνομα, από περίπου 10% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδαςο αριθμός αυτός φτάνει το 25%, δήλωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας Φυτοκαλλιεργειών της Ελλάδας (ΕΣΥΦ), ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες φυτοφαρμάκων στη χώρα.

Οι Έλληνες αγρότες είναι ευάλωτοι στο παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης του 2010-18 και της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει καταστρέψει τη γη τους και έχει προκαλέσει επιδημίες παρασίτων.

Τα φυτοφάρμακα μπορούν να ανέλθουν έως και στο 50% του ετήσιου κόστους, ανέφεραν ορισμένοι αγρότες. Ένα λίτρο ενός δημοφιλούς ελληνικού εντομοκτόνου κοστίζει έως και 380 ευρώ (445 δολάρια). Ένα παραποιημένο προϊόν μπορεί να βρεθεί στη μαύρη αγορά για 200-230 ευρώ, πρόσθεσαν.

Οι υψηλές τιμές απειλούν τα μέσα διαβίωσης στην Θεσσαλία, έναν βασικό σιτοβολώνα στην κεντρική Ελλάδα, η οποία παράγει μήλα, αμύγδαλα, σιτηρά και βαμβάκι. Οι οπωρώνες στην περιοχή έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς οι αγρότες αναζητούν εργασία αλλού.

«Για να επιβιώσει ένας αγρότης, πρέπει να γίνει εγκληματίας;» είπε ο Γιώργος Ζέικος, καλλιεργητής μήλων τέταρτης γενιάς, επικεφαλής συνεταιρισμού στο χωριό Αγιά.

«Ένα πράγμα είναι να παραβαίνεις τον νόμο για να αποκομίζεις κέρδος και άλλο να το κάνεις απλώς για να επιβιώσεις».

 

newsbreak