Ρευστό στην αγορά των Τρικάλων… έστω και με δανεικά

euro xartonomisma

Ρευστό στην αγορά των Τρικάλων ρίχνει ο Δήμος Τρικκαίων, με την εξόφληση υποχρεώσεών του σε προμηθευτές και επαγγελματίες.

Στην αγορά θα εισρεύσουν σύντομα 11.868.800,11 ευρώ. Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λήψη του ισόποσου δανείου που αποφάσισε να συνάψει για αυτόν τν σκοπό, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2015.

Το δάνειο θα ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου. Θα έχει διάρκεια 25 χρόνια, με επιτόκιο κυμαινόμενο 4,30% (Euribor 6μήνου + περιθώριο 4,30% αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 και 1/7 εκάστου έτους). Θα αποπληρώνεται με ποσό 66.057,68 τον μήνα, που δεν θα δίνει ο Δήμος, αλλά θα παρακρατείται από τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με τον τρόπο αυτόν, δεκάδες προμηθευτές, επαγγελματίες και έμποροι κυρίως από τα Τρίκαλα και τον νομό, θα εξοφληθούν για υπηρεσίες και προϊόντα που προσέφεραν στον Δήμο τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, η αγορά θα λάβει κάπως ετεροχρονισμένα το χριστουγεννιάτικο δώρο της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για όλους. Τα χρήματα αυτά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μια πολύ σημαντική οικονομική ανάσα για τους επαγγελματίες, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη την τρικαλινή κοινωνία.

Οι συγκεκριμένοι προμηθευτές, πάντως, επιδεικνύοντας υπομονή, έρχονται σε αντίθεση με όσους – ελάχιστους – δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης. Συγκεκριμένα, υπάρχει μικρό ποσοστό μη συνεπών οφειλετών, που δεν καταβάλλουν ποσά που έχουν βεβαιωθεί. Για αυτούς ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Παρ’ ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη απόφαση, αυτά τα ποσά βάσει νόμου πρέπει να εισπραχθούν, καθώς οφείλονται στον Δήμο και ουσιαστικά αφαιρούνται από την προσπάθεια εξυγίανσης και βελτίωσης της καθημερινότητας όλων.

 

.