Ψωμί με σόδα και ξινόγαλο: Γρήγορο, πεντανόστιμο, σπιτικό ψωμάκι

 Απολαυστικά τραγανό εξωτερικά, υγρό και μαλακό στο εσωτερικό του, το ιρλανδέζικο ψωμί σόδας λατρεύει το φρέσκο βούτυρο και τη μαρμελάδα, μα τα πάει εξίσου περίφημα με το τυρί και τα αλλαντικά.

Οι Ιρλανδοί μπορεί να το λένε κέικ και να το καταναλώνουν με ένα μπολ σούπας, συνδέοντάς το ιδιαίτερα με τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου, ωστόσο όλος ο υπόλοιπος πλανήτης το λέει ιρλανδέζικο ψωμί και υιοθετεί τη συνταγή με διάφορες παραλλαγές, γιατί είναι γρήγορη, απλή και πεντανόστιμη, χωρίς αναμονή για φούσκωμα.

Αλεύρι, αλάτι, σόδα και ξινόγαλο είναι τα τέσσερα βασικά υλικά για να φτιάξετε ιρλανδέζικο ψωμί σπίτι και μετά αρχίζουν οι παραλλαγές: αλλος του δίνει μεσογειακό χαρακτήρα με αλεύρι σίκαλης, άλλοι προσθέτουν λίγη βρώμη για να αλλάξουν την υφή του και άλλοι βάζουν σταφίδες και το μετατρέπουν με λίγη ζάχαρη σε σταφιδόψωμο.

Το ψωμάκι αυτό έχει υπέροχα τραγανή κρούστα και μαλακό, αφράτο και ελαφρά νωπό περιεχόμενο, και είναι ιδανικό για το πρωινό, αλλά συνοδεύει και αλμυρά πιάτα με σάλτσα. Αγαπάει το φρέσκο βούτυρο και τα πηγαίνει περίφημα με τα τυριά και τα αλλαντικά.

Στην εκδοχή που σας δίνουμε περιλαμβάνεται μείγμα από λευκό και αλεύρι ολικής. Κατά τα άλλα περί ορέξεως, τα γνωστά…

Συνταγή για ιρλανδέζικο ψωμί σόδας

Υλικά: 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 300-350 ml ξινόγαλα

Εκτέλεση: 1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C . Κοσκινίζετε τα αλεύρια, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Σταδιακά ρίχνετε το ξινόγαλα και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μπορεί να μην χρειαστείτε όλο το ξινόγαλα, στόχος είναι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή χωρίς όμως να παρακολλάει. Σχηματίζετε ένα στρόγγυλο καρβέλι περίπου 18-20 εκ., χαράζετε έναν βαθύ σταυρό στην επιφάνειά του και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 3. Ψήνετε για 15′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και στη συνέχεια μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C . Αφήνετε το ψωμί να ψηθεί για 15′ -20′ ακόμη, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Καταναλώνεται αυθημερόν.

icookgreek.gr