«Ψηφιακό κράτος με συνέχεια και όραμα» – Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συμπληρώνοντας δύο χρόνια ως μέλος της Κυβέρνησης της δεύτερης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ήθελα να σταθώ στο απτό (σχεδόν!) παράδειγμα της εκπληκτικής επίδρασης που έχει το ψηφιακό άλμα στην κουλτούρα, πια, της χώρας. Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος ο οποίος θα πίστευε πριν από έξι χρόνια ότι σήμερα, οι Έλληνες θα θεωρούσαν αυτονόητη την εξυπηρέτησή τους από το Ελληνικό Δημόσιο ψηφιακά;

Το gov.gr σχεδιάστηκε με όραμα από τη σκοπιά του πολίτη και με την υλοποίησή του μεταμόρφωσε τη Δημόσια Διοίκηση, βελτίωσε την καθημερινότητα των πολιτών και αναβάθμισε θεσμικά το κράτος. Πλέον, εξακολουθούμε να ψηφιοποιούμε υπηρεσίες και κάθε νέα υπηρεσία του Δημοσίου σχεδιάζεται ψηφιακά. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr ξεπερνούν τις 2.185, ενώ οι ψηφιακές συναλλαγές κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια. Η κυριότερη αλλαγή είναι αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος και η αντίληψή του για αυτό. Από δύσκαμπτο και χρονοβόρο που το είχαμε συνηθίσει επί δεκαετίες, διαπιστώνουμε ότι σταδιακά γίνεται γρήγορο, αποτελεσματικό και διαφανές.

Με μεγάλη χαρά εγκαινιάσαμε τη λειτουργία του Προσωπικού Αριθμού πριν από λίγες ημέρες. Η σημασία του ήδη φαίνεται για περίπου 400.000 πολίτες έως αυτήν τη στιγμή, οι οποίοι χάρη στην ενοποίηση των μητρώων του Δημοσίου μπόρεσαν να διαπιστώσουν λάθη στα στοιχεία τους και να προχωρήσουν στη διόρθωση αυτών. Και ήδη είχαμε πάνω από 100.000 διορθώσεις. Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο για τον πολίτη αλλά και για το κράτος να έχει διαφορετικά στοιχεία σε διάσπαρτα μητρώα για τους πολίτες του. Ο Προσωπικός Αριθμός αντικαθιστά όλους τους επιμέρους αριθμούς μητρώου του πολίτη σε αυτά τα διάσπαρτα μητρώα, συνιστά τη βάση για τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και συμβάλλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Πριν από έξι χρόνια, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα τεράστιο το ψηφιακό άλμα. Σήμερα, η Ελλάδα προχωρά στο νέο περιβάλλον, ελίσσεται με δύναμη και αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη εισαχθεί στο Δημόσιο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για πιο στοχευμένη λειτουργικότητα του κράτους. Με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, η χώρα μας προχωρά σε σημαντικότατες πρωτοβουλίες τόσο πανευρωπαϊκά όσο και διεθνώς, ώστε να βρίσκεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους των τεχνολογιών του αύριο. Έτσι, με μεγάλη υπερηφάνεια προχωρούμε σε ιδιαιτέρως κρίσιμες πρωτοβουλίες:

Έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή του Εθνικού μας υπερυπολογιστή, του «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» και του Κέντρου Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο ιστορικό κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού. Σε έναν χώρο με ιστορία για τη βιομηχανία της χώρας μας, γράφεται το μέλλον που σκιαγραφεί η αξιοποίηση της υψηλής απόδοσης υπολογιστικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και το Κέντρο Δεδομένων Λαυρίου θα αποτελέσουν τον υπολογιστικό πυρήνα του ελληνικού «Εργοστασίου» Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ Factory). Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα αποκτήσουν το δικό τους ΑΙ Factory, κάτι που μας τοποθετεί ανάμεσα στους πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης με σημαντικότατα οφέλη και την κοινωνία και την οικονομία. Με αυτόν το στόχο, αλλά και με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών, προχωρούμε στη σύσταση μιας νέας Ειδικής Γραμματείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα για τη διαχείριση των δεδομένων και την αξιοποίηση των Big Data με τον πλέον αποδοτικό για τον πολίτη τρόπο, σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το ΑΙ Act.  

Θα σταθώ σε μια μόνον ακόμη πρωτοβουλία μας, που έρχεται να αποδείξει ότι δεν επενδύουμε μόνο στην τεχνολογία αλλά βλέπουμε το μέλλον των παιδιών μας μέσα σε αυτήν. Δίνουμε αγώνα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενισχύσουμε την προστασία των παιδιών μας από τον εθισμό στους αλγόριθμους. Σχεδιάσαμε πρώτοι το Kids Wallet, την «ψηφιακή ταυτότητα» των παιδιών για την προστασία τους στον ψηφιακό κόσμο, και βροντοφωνάζουμε την ανάγκη οι πλατφόρμες να εναρμονιστούν με τους κανόνες της ΕΕ και να ασφαλίζουν την παιδική περιέργεια και δίψα για το καινούργιο από ακατάλληλο περιεχόμενο. Βήμα βήμα, κάθε μέρα κερδίζουμε μικρές μάχες, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καλύτερη επένδυση είναι η υγεία, σωματική – πνευματική – ψυχική των παιδιών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση μόνο υποδομών ή τεχνολογίας. Είναι πολιτική επιλογή με θεσμικό βάθος και κοινωνικό πρόσημο. Και ναι, είμαστε υπερήφανοι για αυτό.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή της Κυριακής