Πρωτοβουλία Λιούτα για την εξυπηρέτηση των αγροτών

 lioytas_copy

 

 

 

 

 

Ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου,  ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνεται διάταξη για την τήρηση βιβλίων «εσόδων – εξόδων» από αγρότες, υπογράμμισε τα εξής:

«Οι αντιδράσεις στην συγκεκριμένη ρύθμιση προέρχονται από έλλειψη ενημέρωσης. Κι αυτό γιατί, όσοι αγρότες ήδη διατηρούν βιβλία «εσόδων – εξόδων», μεταξύ των οποίων και εγώ, μπορούν να διαβεβαιώσουν  όσους αντιδρούν ότι προκύπτει όφελος για τους αγρότες. Ειδικά από τη στιγμή που το  λογιστικό κόστος για την τήρηση των βιβλίων εσόδων- εξόδων των αγροτών θα επιδοτείται, όπως  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Μάξιμος Χαρακόπουλος».

Συνεχίζοντας ο κ. Λιούτας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προκύπτει αυτό το όφελος: «Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι αγρότες μπορούν να συμψηφίζουν το Φ.Π.Α.,  και επομένως να έχουν και οικονομικό όφελος. Πέρα απ’ αυτό όμως, η τήρηση των βιβλίων «εσόδων – εξόδων» μας αναγκάζει να κάνουμε ένα σωστό λογαριασμό. Να δούμε τι ακριβώς πληρώνουμε για τις καλλιέργειες και τι αποκομίζουμε ως έσοδα. Μας βοηθά να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας. Να διαπιστώσουμε  ποιες καλλιέργειες αποδίδουν στον παραγωγό και ποιες είναι αυτές που αποδεικνύονται ζημιογόνες».

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Τρικαλινής Ένωσης ανέφερε: «Όπως κάθε αλλαγή έτσι κι αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία σ’ αυτή, που συνηγορούν πως μπορεί να αποδειχθεί θετική για τους αγρότες. Κυρίως για τους αγρότες που είναι ενεργοί στην παραγωγική διαδικασία και θα πρέπει να λειτουργήσουν ορθολογικά, με μολύβι και χαρτί,  για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών».

Καταλήγοντας ο κ. Λιούτας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Ε.Α.Σ. Τρικάλων να συστήσει γραφείο λογιστικής εξυπηρέτησης των αγροτών προκειμένου να διεκπεραιώσει αυτή τη διαδικασία: «Κατόπιν εισήγησής μου, το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ.Τ. αποφάσισε την σύσταση του συγκεκριμένου γραφείου το οποίο θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των αγροτών. Με δεδομένη την εμπιστοσύνη των αγροτών στην Ένωση είμαι βέβαιος ότι μέσω της λειτουργίας του θα εξαλείψει τις επιφυλάξεις των αγροτών για τα βιβλία «εσόδων – εξόδων» αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι απ’ αυτή τη διαδικασία δεν έχουν να χάσουν αλλά να κερδίσουν πολλαπλά οφέλη».

 

 

.