Πρωτοβουλία ενάντια στο κάπνισμα από τον δήμαρχο Τρικκαίων

Πανελλήνιας σημασίας πρωτοβουλία ενάντια στο κάπνισμα αναλαμβάνει ο Δήμος Τρικκαίων. Στόχος, άμεσα να λυθούν τα προβλήματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και το υπουργείο Υγείας να προωθήσει εκ νέου σχετικές δράσεις.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απηύθυνε επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό (με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη).

Σε αυτή, περιγράφει τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί με το κάπνισμα στη χώρα, με βάση και τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφηκε «η διαχρονική αποτυχία της Πολιτείας να εφαρμόσει στην πράξη το νόμο για την καταπολέμηση του καπνίσματος, γεγονός, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση, με το 80% των πολιτών να αντιδρά στη μη εφαρμογή του».
Επίσης ο κ. Παπαστεργίου τονίζει ότι υπάρχει και μέγιστο πρόβλημα εφαρμογής του νόμου από τους Δήμους. Διότι, όπως εξηγεί, η Δημοτική Αστυνομία που στην πράξη εφαρμόζει τον νόμο, είναι υποστελεχωμένη. Φέρει, δε, το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων:
«υπηρετούν στο σύνολο μόλις δώδεκα (12) δημοτικοί αστυνομικοί. Συνυπολογίζοντας τις πρωινές  και   απογευματινές   βάρδιες,   Σαββατοκύριακα,  άδειες  κλπ,  η  κάθε   βάρδια  είναι  στελεχωμένη από τρία (3) το πολύ άτομα, τα οποία είναι επιφορτισμένα, πέραν των λοιπών αρμοδιοτήτων τους (έλεγχος πεζοδρόμων, τραπεζοκαθισμάτων, στάθμευσης, λαϊκών αγορών κλπ) και με  τον έλεγχο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων σε πάνω από 500 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου (πόλη και 35 χωριά)».

Επομένως, συμπεραίνει ο Δήμαρχος Τρικκαίων: «στην ουσία οι Δήμοι μας αδυνατούν να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, όμως οι πολίτες εύλογα διαμαρτύρονται και θεωρούν τις δημοτικές μας αρχές υπεύθυνες και υπόλογες για τους κινδύνους στους όποιους θέτουμε τις ζωές των παθητικών καπνιστών».

Και προτείνει δύο λύσεις:

1. Την ανάληψη εκ μέρους του υπουργείου Υγείας «πρωτοβουλίας κατά του καπνίσματος, αφού η πρώτη θέση της Ελλάδας στους καπνιστές πανευρωπαϊκά, δεν είναι ιδιαίτερα τιμητική. Μάλιστα το 52% των Ελλήνων καπνιστών ξεκινά το κάπνισμα στην ευαίσθητη ηλικία μεταξύ 15 – 18 ετών!».

  1. Ανάληψη πρωτοβουλίας, από το ίδιο υπουργείο «σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου, με νομοθετική παρέμβαση, οι ως άνω αρμοδιότητες να ανατεθούν ταυτόχρονα και στα όργανα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό, την υλικοτεχνική υποδομή και την εμπειρία να συνδράμουν στην προσπάθεια για την επίτευξη του παραπάνω στόχου».

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου: «Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό τον μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, για τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων».