Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι και τι συμβολίζει

Πρωτομαγιά και ως είθισται τέτοια ημέρα πάντα φτιάχνουμε το στεφάνι από λουλούδια ή αλλιώς το μαγιάτικο στεφάνι. Αποτελεί το δημοφιλές έθιμο της ημέρας και συμβολίζει τη γονιμότητα και την εποχή της άνθησης και της δημιουργίας.

Και μπορεί, φέτος, λόγω του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί να μην πάμε στην εξοχή και δεν φτιάξουμε στεφάνι από λουλούδια του αγρού, όμως, μπορούμε να το κατασκευάσουμε και μένοντας στο σπίτι, είτε με λουλούδια από τον κήπο ή από φυτώρια.

Τι συμβολίζει, όμως, η κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού; Η Πρωτομαγιά, λοιπόν, ουσιαστικά θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης. Είναι η μέρα που μεταφέρει το μήνυμα δύναμης, της νίκης, της επικράτησής της. Κάθε Πρωτομαγιά η φύση δίνει τη δική της μάχη και τελικά την κερδίζει. Είναι και μία ημέρα νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα. Μια νίκη της βλάστησης της γης και κατ’ επέκταση της ζωής κατά του θανάτου.

Σύμφωνα με την παράδοση, το μαγιάτικο στεφάνι το κρεμάμε έξω από την πόρτα του σπιτιού. Όλα τα σπίτια φτιάχνουν στεφάνι, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, ενώ παραμένει εκεί μέχρι την γιορτή του Άι Γιάννη του Κλήδονα, στις 24 Ιουνίου. Εκεί, στις φωτιές που ανάβουν σε δρόμους και πλατείες πετάνε μέσα τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς.

baby.gr