Πρώτες παρατηρήσεις για την εξαγγελία Λιβανού περί προκαταβολής του 40% των ζημιών από τον παγετό

  • Του Χρήστου Αθανασιάδη*

Όπως δήλωσε προχθές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός:

«Όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, με το ποσό να φθάνει περίπου στα 155 εκατομμύρια ευρώ».

Πέραν των παραπάνω, ο υπουργός δήλωσε επίσης:

«Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων». 

Με βάση λοιπόν αυτές τις δηλώσεις του υπουργού, εξάγονται τα εξής πρώτα συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα: 

1ον  Προκαλείται σύγχυση στους πληγέντες παραγωγούς, αφού ο υπουργός  αρχικά μιλάει για   προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών και στη συνέχεια για εξόφληση αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.

  • Δηλαδή, η προκαταβολή του 40% θα δοθεί σε όσους προλάβει ο ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τις ζημιές και όχι στο σύνολο των πληγέντων;
  • Για να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής τέλος Ιουλίου, επί των εκτιμηθέντων ζημιών, θα πρέπει λογικά να υπάρχει ένα μεσοδιάστημα, δηλαδή, ένα χρονικό περιθώριο, πριν την καταβολή, όπου ο ΕΛΓΑ θα συμπεριλάβει τους δικαιούχους παραγωγούς για πληρωμή. Ποιο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα; Δηλαδή, μέχρι ποια ημερομηνία θα λαμβάνονται υπόψη οι εκτιμηθείσες ζημιές από τον ΕΛΓΑ, ώστε να πληρώσει την προκαταβολή;

2ον Μήπως θα ήταν πολύ καλύτερο ο ΕΛΓΑ να προχωρούσε σε μία άπαξ προκαταβολή ή αλλιώς σε μία «φιξ» προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας; Π.χ. 300 ευρώ το στρέμμα για τα δέντρα, 8 ευρώ το στρέμμα για τα σιτάρια κτλ.

 3ον  Είναι θετικό το ότι όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 80% αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι επαρκές.

4ον Οι δύο «κόφτες» στον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, που ουσιαστικά μειώνουν το ύψος των αποζημιώσεων, δυστυχώς, συνεχίζουν να υφίστανται και δεν τους απαλείφει ο ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ.  Πρόκειται για το μείον 15% που ισχύει για όλες τις καλλιέργειες και το μείον 30% για τον παγετό στα δέντρα καθώς και για τον συντελεστή 0.88.

Οι παραπάνω «κόφτες», πρακτικά κάνουν το εξής:

Για όλες τις καλλιέργειες (π.χ. αμπέλια) αν το ποσοστό ζημιάς είναι 100%, οι παραγωγοί θα πληρωθούν για το 74,8% της ζημιάς και όχι για το 100%, ενώ αν είναι δέντρα, τότε θα πληρωθούν το 61,6% και όχι το 100% της ζημιάς.

 

Συνεπώς, καλοί οι «Οδικοί χάρτες» αποζημιώσεων για τον παγετό αλλά αν δεν διορθωθούν τα κακώς κείμενα και αν δεν δοθούν προκαταβολές αποζημιώσεων με «φιξ» ποσό σε όλους τους πληττόμενους παραγωγούς, τότε θα δούμε να επαναλαμβάνονται ίδιες ή ακόμα μεγαλύτερες αδικίες από τον τρόπο πληρωμής των πληγέντων από τον Ιανό»

 

*Ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης, είναι δημοσιογράφος-παρουσιαστής της εκπομπής «Θεσσαλική Γη» στο «Astra tv» και συνεκδότης της εφημερίδας «ΑγροΕκφραση»